Космос Льодовикового періоду

12.07.2016
Космос Льодовикового періоду

Пригоди білки Скрат продовжуються. (Фото з сайта vkino.ua.)

Білку Скрата з її невловимим жолудем знають уже і старий, і малий. Тому складно сказати, хто більше очікує прем’єри чергових її пригод: малюки, в чиєму арсеналі улюблених іграшок є цей персонаж iз мультика, чи дорослі — хто спостерігав за життям анімаційних героїв із 2002 року в попередніх чотирьох фільмах. Щоб задовольнити інтерес усіх, виробники — Blue Sky Studios для Twentieth Century Fox — обрали універсальну історію для всієї сім’ї. 
 
«Льодовиковий період. Курс на зіткнення», який в Україні у широкий прокат виходить цього тижня, є п’ятим мультфільмом про пригоди мамонта Менні, лінивця Сіда, шаблезубого тигра Дієго, білки Скрата й інших, уже добре знайомих героїв. Як і кожного разу, спочатку відбувається неймовірна гонитва білки за жолудем. Цього разу вона спричиняє катапультацію Скрата у космос, а потім загрозу вселенського масштабу для Землі й усіх її мешканців. Тим часом у Менні з дружиною наближається ювілей весілля, про який мамонт-самець, звичайно, забув. Їхня донька Персик уже в тому віці, що обговорює заручини. Метеоритні спалахи спочатку створюють ефект святкового салюту — і це допомагає Менні викрутитися у ситуації, коли дружина за забудькуватість може не пробачити. Але вже за лічені хвилини всім звірям треба рятуватися і знаходити вихід із ситуації, щоб не загинути. 
 
Серед нових персонажів «Льодовикового періоду-5» — зокрема, наречений Абрикоски. Він любить цілеспрямовану доньку старших мамонтів і робить компліменти майбутній тещі, але зовсім невпевнено тримається на льоду і не вміє грати у хокей, на відміну від своєї нареченої та її батька. Люблячі батьки-мамонти, з одного боку, не проти створення сім’ї донькою; з іншого — дуже ревниво ставляться до того, що вона любить ще когось, окрім них. До того ж вони спочатку категорично проти того, щоб молоді залишали батьківське «гніздечко» — вирушали у самостійне життя.
Новий сезон насичений жартами. Їх генерують образи лінивця, який також хоче знайти собі пару; лами, який зберігає свою молодість й інших в оточенні чарівних кристалів; літаючих динозаврів, які полюють за одним із героїв. Щоправда, глядачі часто сміються, коли на екрані хтось ударив-упав, відірвав, ошукав, підірвав… 
 
Яскраві кадри якісної анімації доповнює відповідне музичне оформлення. Композитором п’ятої частини «Льодовиковий період: Курс на зіткнення» став оскарівський номінант Джон Дебні. На рахунку американця такі відомі картини, як комедія «Брехун, брехун» із Джимом Керрі, «Серцеїдки» Девіда Міркіна, «Брюс всемогутній», «Залізна людина 2», «Книга джунглів» Джона Фавро та інші. В українському варіанті в американському мультику можна навіть почути «Горіла сосна палала…»
 
Нова частина франшизи — від режисера двох попередніх частин «Льодовикового періоду» Майка Трумейєра, до нього приєднався також Гален Т. Чу, який зняв дві короткометражки про героїв цього мультфільма. Свої вміння до прем’єрної стрічки доклали раніше продюсери «Ріо» і «Хортона» . До речі, ця частина була представлена як завершальна. Хоча такі заяви кінематографісти роблять лише для розпалювання глядацької зацікавленості. А після перегляду «Курсу на зіткнення» залишається враження, що наступного разу події розгортатимуться на Марсі.