Під час Євро-2016 уболівальники-хулігани стали головною проблемою Франції

12.07.2016
Під час Євро-2016 уболівальники-хулігани стали головною проблемою Франції

Під час ЧЄ-2016 його господарям удалося звузити ступінь терористичної загрози до рівня фанатських безладів. (Фото з сайта independent.co.uk.)

Після Паризьких терактів французька влада головним своїм завданням під час домашнього Євро бачила створення безпечної атмосфери навколо чемпіонату. Для досягнення цієї мети, за словами очільника місцевого МВС Бернара Казньова, було залучено близько 90 тисяч поліцейських, працівників приватних охоронних фірм та волонтерів. Крім цього, французи створили спеціальний мобільний додаток, який оперативно повідомляє про можливі теракти.

«Рівень» національної першості

Склалося навіть враження, що організатори більше уваги приділили не спортивній складовій змагань, а саме питанню безпеки. Зокрема, так вважає президент Української професійної футбольної ліги Сергій Макаров: «На мою думку, Євро-2016 гірше за Євро-2012. Зі мною погоджуються й інші члени української делегації. Французи, так би мовити, спеціально до нього не готувалися. Для них це не така подія, якою був турнір для України, коли на позитивний результат працювали всі. Нічого особливого — господарі, на перший погляд, ставляться до Євро, як до звичайних матчів чемпіонату Франції».
 
Водночас Макаров високо оцінює роботу французьких поліцейських: «Зі спортивної точки зору, неприємні емоції залишилися після Лілля: там, окрім німецьких фанатів, нічого й не нагадувало про Євро. Але варто визнати, як організатори вдало вирішили проблему безпеки — про терористів і не чути, а на всі сутички силовики оперативно реагували». Відомо, що терактів, яких усі боялися перед турніром, удалося уникнути. 
 
Головним же болем для французів стали масові бійки між фанатами. Нагадаємо, основною ареною з’ясовування стосунків між уболівальниками став Марсель. Особливо «виділилися» росіяни, котрі просто на стадіоні влаштували криваве побоїще з англійцями та ще й запустили сигнальну ракету — це, до речі, чи не єдиний «ляп» місцевої поліції. Варто відзначити й якісну роботу організаторів із фан-зонами, які, до слова, діяли по всій країні. Французи, за словами зарубіжної преси, добре знали, як діяти з багатомільйонним натовпом уболівальників. 
 
Щоправда, не обійшлося й без «ложки дьогтю» — за дві години до фіналу Євро виникли сутички між прихильниками збірних у Паризькому фан-секторі, розташованому біля підніжжя Ейфелевої вежі. Як пише Reuters, до закритої фан-зони, що була розрахована на 92 тисячі глядачів, намагалися прорватися агресивно налаштовані фанати. Аби вгамувати ситуацію, поліція застосувала сльозогінний газ.
У цілому, УЄФА позитивно оцінив роботу французьких чиновників, подякувавши тим за успішний турнір.

Євро-2020: за новим регламентом?

Наступний же футбольний форум Старого світу, скоріш за все, проведуть в експериментальному форматі. Як повідомляє сайт УЄФА, Євро-2020 стане першим турніром, який пройде на 13 стадіонах 13 міст усього континенту. Таке «ноу-хау», за чутками, приурочене 60-річчю з моменту першого чемпіонату Європи. Примітно, що подібна акція проведення змагань у різних містах має разовий характер: у 2024 році Євро організують за звичною схемою.
 
На те, аби стати однією з країн-господарок великого турніру, претендувала й Україна — у 2013 році свої заявки подали Київ та Донецьк, проте вже через рік відмовилися від подібної ініціативи. А естафету від паризького «Стад де Франс» прийняв Лондонський «Уемблі», де й пройде фінал наступного континентального форуму. Там, до слова, проведуть і півфінальні матчі. Зазначимо, що кількість команд-учасниць не зміниться — вдруге поспіль на Євро візьмуть участь 24 збірні.