Португалії вперше виграла континентальний форум

12.07.2016
Португалії вперше виграла континентальний форум

Граючи на чужій території, португальські футболісти здобули перший в історії країни титул чемпіонів Європи. (Фото з сайта УЄФА.)

Спортивна доля не завжди буває справедливою, демонструючи часом свою вередливість та примхливість. На думку переважної більшості представників футбольної спільноти, фінал чемпіонату Європи-2016 мав стати тріумфом господарської збірної, котра у світлі пройденого турнірного шляху була відвертим фаворитом вирішального двобою. Перед доленосною зустріччю з португальцями на «Стад де Франс» «триколірні» вигравали в «європейських бразильців» 13 поспіль поєдинків. Проте продовжити переможну серію i, що головне, подарувати Франції велике свято, підопічним Дідьє Дешама не вдалося. У півфіналі «галли» доволі впевнено розібралися з потужною німецькою збірною, котру впродовж усього турніру вважали найбільш вірогідним претендентом на Кубок Анрі Делоне. Здавалося, що після того успіху дорога до трофея французам відкрита — дарма що за Португалію грає один iз найкращих футболістів планети. Коли ж зірковий Кріштіано Роналдо вже на 25-й хвилині фіналу через травму коліна залишив поле, сумнівів, що в Парижі буде величезна гулянка, ні в кого, певно, не залишилося...
 
Перед вирішальним поєдинком ЧЄ-2016 Роналдо, який у 2004 році свій перший єврофінал програв грекам, вірив, що французьке Євро принесе йому позитивні емоції. Утім на «Стад де Франс», коли в розпал фіналу його на ношах виносили з поля, Кріштіано знову плакав, переживаючи неймовірний розпач. Щоправда, через півтори години він уже був на сьомому небі від щастя. Завдяки точному дальньому пострілу Едера в додатковий час збірна Португалії стала чемпіоном Європи. Відправивши команду-господарку в нокаут, а Францію — в транс, португальські збірники несамовито святкували перший в історії своєї країни континентальний тріумф. А Роналдо тримав у руках Кубок, виграти який він мріяв (але довгий час не міг) упродовж усієї своєї славної клубної кар’єри.
 
Очікувалося, що фінал Євро-2016 перетвориться на протистояння двох «сімок» — кращого бомбардира турніру, француза Антуана Грізманна, дубль якого, до слова, допоміг «триколірним» здолати «німецьку машину», та неперевершеного Роналдо — по суті, найкращого футболіста Старого світу. Утім особливо видовищного футболу команди не продемонстрували. Зрештою, позавчорашній поєдинок у передмісті Парижа став першим фіналом Євро, в якому в основний час командам не вдалося забити жодного голу.
 
Власне, навіть граючи з Роналдо, підопічні Фернандо Сантуша не демонстрували на Євро яскравої гри. Коли ж португальці залишилися без свого вождя, вони взагалі «закрилися». Примітно, що перший удар у «рамку» французів португальські футболісти завдали за десять хвилин до завершення основного часу.
Варто відзначити, що в захисті португальці не виблискували й упродовж основного часу могли пропустити не раз. Утім, завдячуючи майстерності їхнього «кіпера» Рую Патрісіо, котрий зробив сім «сейвів», та, в окремих моментах, «не фарту» французів, команда Сантуша не дозволила «триколірним» утретє виграти чемпіонат Європи. Після того як на 90-й хвилині матчу удар Андре-П’єр Жиньяка з близької відстані прийняла на себе стійка португальських воріт, стало зрозуміло, що то був не день П’ятої республіки.
 
До слова, в 2000 році нинішній наставник «галлів» Дідьє Дешам Кубок Анрі Делоне тримав над головою як капітан. А от повторити цю процедуру в іншій іпостасі не зміг, хоча й мав для цього прекрасну нагоду. Водночас Кріштіано Роналдо в поточному році виграв одразу два Кубки європейських чемпіонів — на клубному та національному рівнях. Примітно, що в обох випадках йому протистояла команда кращого голеадора ЧЄ-2016 (шість голів) Антуана Грізманна, котрий, нагадаємо, як і «К7», грає в Мадриді — щоправда, не в «Реалі», а в «Атлетико». Що не кажи, а Старий світ продовжує жити в епоху піренейського футболу: після восьмирічного перебування у статусі чемпіонів Європи збірної Іспанії на континентальний подіум піднімається інша збірна з Піренейського півострова. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Фінал. Португалія — Франція — 1:0 (у дод. час; Едер, 109; П: Патрісіо, Седрік, Пепе, Фонте, Геррейро, Карвальйо, Санчеш (Едер, 78), Адріен (Моутіньйо, 66), Маріо, Нані, Роналдо (Куарежма, 25), Ф: Льоріс, Санья, Косельни, Умтіті, Евра, Сіссоко (Мартіаль, 110), Погба, Матуїді, Пайе (Коман, 58), Грізманн, Жиру (Жиньяк, 78). Другий півфінал. Франція — Німеччина — 2:0 (Грізманн, 45, 72).