У липні прогнозують мікс дощу та спеки

08.07.2016
Не встигли українці відійти від шоку червневих злив i проблем, яких завдала стихія на Західній Україні минулого тижня, як синоптики спрогнозували нову хвилю злив. За словами синоптика Наталі Діденко, похолодання, яке прийшло в Україну на початку цього тижня, відступить уже найближчими вихідними. Температура в суботу та неділю знову набере літніх обертів.
 
За даними Укргідрометцентру, друге півріччя почнеться для різних регіонів країни неоднаково. До середини липня повсюди, крім східних областей, очікується 30-32-градусна спека, проте на кілька днів циклон із північного заходу все ж принесе грози і прохолоду в західні області. А ось жителі півночі, центру та півдня країни, які не виїхали у відпустку ближче до води, страждатимуть від майже 35-градусної спеки. «Середня температура до кінця цього тижня очікується 22-25 градусів тепла, що на 1-2 градуси вище показникiв за період спостережень, починаючи з 1981 року. Прохолоднiше буде на заході, спекотнiше — на сході,— розповів «УМ» заступник начальника Укр­гідрометцентру Анатолій Прокопенко. — Опадів за місяць випаде від 45 до 105 мм, у Карпатах — до 170 мм, у західних регіонах дощів пройде більше, в південних і північних (Правобережжя) — менше. Ця різниця — в межах норми». У МНС зазначають, що в західних регіонах нашої країни може спостерігатися підвищення рівня води в річках. «У випадку небезпеки ми готові евакуювати населення на безпечні території. До того ж було проведено низку навчань для надання допомоги потерпілим у надзвичайних ситуаціях», — йдеться у повідомленні міністерства. 
 
А особливу увагу в липні лікарі радять звернути на спеку. Обережними потрібно бути літнім людям, вагітним, немовлятам, а також алергікам i гіпертонікам. Ще одна рекомендація лікарів — постійно носити з собою ліки та воду. Добова норма для дорослих — 2-3 літри води, для дітей — не менше одного літра. А також змінити раціон харчування, адже літня їжа суттєво відрізняється від зимової. Організм вимагає більше овочів i фруктів. Алкоголь у спеку — це головний ворог. «Насправді вода потрібна, але не у вигляді пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв — це може ускладнити проблеми, які створює спека», — говорить «УМ» лікар Наталя Суханова.
 
У народі 10 липня відзначають день пам’яті преподобного Самсона Странноприїмця. У народі відома така назва цього дня — Самсон Сіногній, оскiльки часто цього дня бувають дощі, що, у свою чергу, псує заготівлю сіна. Якщо дощ цього дня таки буде, то йтиме він до бабиного літа. А якщо погода хороша, сонячна, то протримається вона ще сім тижнів.