У колишньому Стаханові мирні жителі готуються до бунту проти ЛНР

08.07.2016
У середу вдень і ніч на четвер у зоні АТО спостерігачі зафіксували 57 випадків відкриття вогню, з них 30 на Донецькому, 16 — на Маріупольському та 11 — на Луганському напрямках, — повідомляє прес-центр АТО. 
 
Найгарячіше було на Донеччині: «Супротивник із 120-мм мінометів бив по українських позиціях у Троїцькому, Новоселівці другій та Авдіївці. Під вогнем 82-мм мінометів опинилися українські воїни біля Верхньоторецького, Авдіївки та Новгородського», — зазначає речник АТО Олег Сушинський. Обстрілів із забороненої зброї зазнали також Лебединське, Широкине, Новогригорівка. Біля Мар’їнки активізувалися ворожі снайпери. Ворожих провокацій та хаотичного вогню зазнали наші сили поблизу Попасної, Новоолександрівки, Богуславського та Новозванівки.
 
У штабі зазначають, що внаслідок цих обстрілів загинуло двоє українських військовослужбовців, 10 зазнали поранень. Волонтери уточнюють: «В Авдіївці в результаті артобстрілу двоє бійців загинули, троє отримали поранення. Міна від 120-мм міномета залетіла просто в бліндаж», — iдеться у повідомленні волонтерського проекту «Повернись живим» на сторінці у «Фейсбуцi».
 
Волонтери також відмічають, що в районі Дебальцевого вже третю добу — відносна тиша. Військові пов’язують це з роботою ОБСЄ по обидва боки розмежування.
 
Тим часом свою енергію бойовики спрямували на налагодження «мирного» життя «ДНР» та «ЛНР». У місті Кадіївка (Стаханов) місцеві «правоохоронці» провели масштабну операцію нібито з пошуку і вилучення у населення нелегальної вогнепальної зброї і боєприпасів. 
 
«Серед місцевих жителів ходять чутки, що дана операція викликана побоюваннями керівництва «ЛНР» бунту чи повстання через невдоволення населення «новою владою», — прокоментував подію координатор групи «Інформаційний спротив», народний депутат Дмитро Тимчук. Він зазначив, що під цим приводом проводяться численні арешти представників місцевого населення. 
 
Нагадаємо, що 12 травня 2016 року Верховна рада повернула Стаханову його історичну назву Кадіївка. При тому, що саме місто з 2014-го перебуває під контролем бойовиків "ЛНР". 
 

ДО РЕЧІ

Представники міжнародної організації International Partnership for Human Rights (IPHR) повідомили про те, що знайшли підтвердження артилерійських ударів iз території Російської Федерації по Луганській області. 
 
«Улітку-восени 2014 року з території Російської Федерації було обстріляно зі ствольної і реактивної артилерії як мінімум п’ять сіл на Луганщині. В одному з сіл, шостому, Красній Талівці, була здійснена атака за допомогою російських військових і після атаки відступ на територію Російської Федерації», — зазначила координатор польових місій в Україні IPHR Світлана Валько. Вона також додала, що організація володіє інформацією про номери військових частин, солдати яких брали участь у цих нападах.
 
Звіт підготували для міжнародного судочинства. В основу звинувачень лягли знімки з супутників, свідчення очевидців і потерпілих, прикордонників, а також дані, зібрані в ході польових спостережень.