У Дніпрі рейдери захопили трубний інститут

08.07.2016
Уранці 5 липня група людей спортивної статури у кількості 30—40 чоловік, із сумками через плече, що характерно для так званих «тітушок», зірвали решітки на вікнах, за допомогою болгарок почали різати несучу стіну і встановлювати там двері, проникли всередину двох корпусів Дніпропетровського трубного інституту. Ці приміщення були раніше відчужені, а тепер ведеться процедура їх повернення.
 
Причому час для таких дій несподівані гості обрали зручний — керівництво інституту саме відбуло в службове відря­дження на одне з підприємств військово-промислового комплексу України.  
 
«Негайно були викликані співробітники правоохоронних органів, які не вжили жодних заходів, щоб зупинити загарбників, — розповідає директор державного підприємства «Дніпропетровський трубний інститут» Радомир Король. — На вимогу наших співробітників пред’явити документи, на підставі яких загарбники вчинювали такі дії, були надані нотаріально завірені копії якихось паперів, оригіналів яких у них не було. Невідомі проникли всередину будівлі трубного інституту, забарикадувалися там, завезли зварювальні апарати і почали заварювати всі входи-виходи з будівлі та вікна». 
 
Як повідомляє Радомир Король, їхнє підприємство на сьогодні є стратегічно важливим і навіть унікальним, адже в будівлі, яку захопили, розміщується єдиний в Україні стан для виробництва стволів реактивних систем залпового вогню «Смерч», «Град», «Ураган», відновлений фахівцями інституту. Також тут розташовані дві поточні лінії виготовлення холодильників для систем охолодження головок самонаведення різних ракет. Таку продукцію на сьогодні в Україні теж ніхто виготовити не спроможний. Однак співробітники інституту банально не можуть потрапити на свої робочі місця.
При цьому невідомі ставили вимогу перед директором ДП підписати з ними договір оренди, погрожуючи в разі незгоди відключити від електроенергії весь інститут. Ще й стверджували, що будівля належить їм, однак витяг iз реєстру, який показують в інституті, засвідчує інше.
 
Отож інститут, у якому цілих 14 років (iз 1983-го по 1997-й) пропрацював на різних посадах (від стажера-дослідника до старшого наукового співробітника) нинішній український олігарх Віктор Пінчук, став ще одним стратегічним підприємством України, яке сколихнули негаразди, що заважають одному — виробництву вкрай необхідної продукції для оборони нашої держави. Поряд із ним з подібними проблемами, тільки за іншим сценарієм, зіштовхнулися на Дніпропетровщині конструкторське бюро «Південне» в обласному центрі та ДП «НВО «Павлоградський хімічний завод».