Роботодавців стимулюють працевлаштувати АТОвців

08.07.2016
У четвер депутати з числа учасників АТО зайняли президію і трибуну, щоб таким чином розблокувати роботу ВР.
 
Після цього народні депутати від Радикальної партії оголосили в Раді сидячий страйк, вмостившись у проході сесійної зали. «Ми переходимо в іншу форму протесту. Ми не будемо тут битися і давати комусь подарунки», — заявив перед тим лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко.
 
Ще до першої перерви депутати прийняли закон про додаткові гарантії у працевлаштуванні учасників бойових дій, які брали участь в АТО. («За» проголосували 235 депутатів). Цей закон має стимулювати роботодавців брати на роботу АТОшників. Оскільки роботодавцю, який працевлаштує на нове робоче місце учасників бойових дій строком не менш ніж на два роки, щомісяця компенсуються фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соцстрахування за відповідну особу за місяць, за який він сплачений.
 
Верховна Рада 247 голосами також ухвалила закон про амністію у 2016 році, який поширюється і на учасників антитерористичної операції. Голова Верховної Ради Андрій Парубій сказав перед тим: «Проект закону про амністію в 2016 році — це про амністію наших військовослужбовців, які пішли на фронт, інколи не маючи документів, наших «майданівців», в яких документи згоріли в «профспілках» і вони не мали на фронті достатньо документів, щоб зареєструватися». 
 
Дисбатів стосується стаття 6 ухваленого законопроекту: «Звільнити від відбування покарання у вигляді тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців: а) засуджених за злочини невеликої та середньої тяжкості; б) засуджених вперше за тяжкі злочини, якщо вони на день набрання чинності цим законом відбули не менше половини призначеного строку основного покарання».
 
Виконання закону покладається на суди. Питання про застосування амністії суд вирішує за ініціативою прокурора, органу або установи виконання покарань, а також за ініціативою обвинуваченого (підсудного) чи засудженого, їхніх захисників чи законних представників.
 
Ще обранці проголосували за перенаправлення з бюджету коштів у розмірі 10,196 млн. на фінансування діяльності Міністерства з питань тимчасово окупованих територій. При цьому депутати виключили з бюджету фінансування у такому самому розмірі, виділене на Держагентство з питань відновлення Донбасу і Держслужбу з питань Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Саме ці два органи були реорганізовані шляхом злиття у Міністерство з окупованих територій.Тобто депутати фактично лише перенаправила кошти, без виділення нових.
 
ДО РЕЧІ
Верховна Рада учора звільнила шістьох членів Ради Національного банку України — у зв’язку із достроковим припиненням їх повноважень, ще одного — з причини закінчення строку його повноважень.
 
Нагадаємо, склад ради Національного банку формують парламент і Президент — по 4 члени кожен.