Тойхтострибавкрізьвогонь: Україна готується до святкування Івана Купала

06.07.2016
Тойхтострибавкрізьвогонь: Україна готується до святкування Івана Купала

Кожен вважає за честь очиститися купальським вогнем, тричі перестрибнувши через багаття.

У ніч із 6 на 7 липня в народі відзначають одне з найпопулярніших і наймістичніших свят — Івана Купала. Наші пращури у цей день поклонялися літньому сонцестоянню, і робили це за старим стилем 22 червня.
 
Вважається, що у цей день на землю виходять русалки лісові й різна нечисть, яка цілу ніч гуляє та розважається. «На Купала сонце у росі купається», — розповідає «УМ» етнознавець Марія Лисинчук. За її словами, давні слов’яни вірили, що купальська вода має дивовижну силу. Тому в ранковій росі вмивалися молоді дівчата. «Вважалося, що це додавало їм вроди», — говорить пані Марія. 
 
Насамперед свято ділиться на стихії: воду, яка дає життя та силу, вогонь, котрий зігріває та очищає, повітря, яке наповнює все навкруги, та землю, що з маленької насінини вирощує усі ліси та трави. У кожної стихії були свої персонажі: водяний, русалки, лісовий.
 
Головні дійові особи свята — Купайло та Марена — чоловіче (сонячне) і жіноче (водяне) божества. Їх, як правило, обирають серед хлопців та дівчат або виготовляють їхні опудала. Поєднання чоловічої і жіночої стихій породжує життя, яке на святі символізує гілка верби — Купайлиця.
 
Свято починається з вечора. Основним стрижнем, довкола якого відбувається дійство, є купальський вогонь, який символізує сонце-зародок у материнській утробі. Він має горіти цілу ніч — від заходу Сонця-Ярила в лоно Матері-Землі (смерті) до сходу (народження) Купала. Перед запаленням вогнища чотири чоловіки зі смолоскипами стають квадратом навколо хмизу, що означає чотири сонця (чотири пори року). Потім усі сходяться до центру і запалюють вогнище, що символізує сонячне сплетіння.
 
У надвечір’я дівчата гадають на судженого — опускають у воду свої вінки, які хлопці повинні дістати. Вінок — це символ щастя та одруження. Чий вінок хлопець дістане, та дівчина повинна його поцілувати і мусить бути з ним у парі на цьому святі (як правило, вибір заздалегідь узгоджують). Якщо дівчата примушують хлопців (вогонь) зайти за вінком у свою стихію (воду), то після запалення вогню при заході сонця хлопці перестрибують через вогонь спочатку самі, демонструючи свою спритність, а потім, як стихне полум’я, у парі з тими дівчатами, чиї вінки дістали. Кожен вважає за честь очиститися вогнем, тричі перестрибнувши через багаття. Існують прикмети, пов’язані з цим: якщо парубок стрибне найвище — його родина збере гарний урожай, вскочить у полум’я — чекай біди.
 
Коли ж вдало перестрибнуть багаття юнак із дівчиною — вони неодмінно одружаться і проживуть у злагоді все життя. Тому важливо знати, що не можна стрибати через купальське вогнище будь із ким.
 
Вважалося також, що на Івана Купала рослини мають цілющу силу, тому зілля, зібране у цей день, слугувало аптечкою на весь рік. Особливою вдачею було знайти квітку папороті, яка дарувала щасливчикам багатство та щастя. «Проте за папороттю полювали й злі сили, котрі лякали шукачів. Вважалось, що щукати квітку потрібно мовчки, щоб русалки голос не вкрали», — говорить пані Марія. Зазвичай після цього свята починалися жнива.