«Граються» у війну: у лавах бойовиків воюють колишні в’язні та діти

05.07.2016
«Граються» у війну: у лавах бойовиків воюють колишні в’язні та діти

(Фото: hvylya.net)

«У вихідні бойовики активізували повітряну розвідку та обстріли з усіх видів озброєння. Під особливим прицілом були Торецьк, де ворог обстріляв житлові квартали (на щастя, обійшлося без жертв із боку мирних мешканців), та Широкине – тут терористи застосували 122 мм «артилерію», 120 та 82 мм «міномети», гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю, — повідомляє прес-центр штабу АТО. Також із мінометів 120 -го калібру ворог стріляв по Водяному та Красногорівці.
 
На Донецькому напрямку під артилерійський вогонь потрапили українські опорні пункти у Пісках та Зайцевому. Із заборонених Мінськими угодами 120-мм мінометів ворог бив по Авдіївці та Новгородському. Під обстріл із гранатометів потрапили наші позиції у Мар’їнці, Луганському, Пісках і Троїцькому. 
 
У штабі АТО зафіксували посилену активність ворожої розвідки. Чужі безпілотники літали у небі неподалік Широкиного, Павлополя та Новотроїцького.
 
За ці дні серед українських захисників загинуло двоє осіб. Щонайменше тринадцятеро зазнали поранень. Один військовий загинув під час обстрілів на Донецькому напрямку, про смерть ще одного солдата від підриву на саморобному снаряді під Маріуполем повідомили волонтери проекту «Повернись живим».
 
Також від волонтерів надійшла інформація, що українські спецназівці захопили важливого бойовика, на чиїх руках кров щонайменше 11 українців. «За кожного друга, брата, який загинув на цій війні — наші будуть мстити. Через рік, два, десять років — кожна гнида відповість за смерть наших воїнів. Ніхто не забуде і не пробачить! Слава українському спецназу!» — написала у Facebook волонтерка Лілія Українська.
 
Серед бойовиків рахунок жертв йде на десятки. Лише за минулий тиждень розвідка зафіксувала загибель 30 та поранення 37 військовослужбовців російських окупаційних військ. Таку інформацію під час п’ятничного брифінгу озвучив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Вадим Скібіцький. У ГУР також повідомляють, що через значні втрати у лавах бойовиків спостерігається тенденція до дезертирства. Тож командування 1 АК (Донецьк) ЗС РФ активно доукомплектовує полк засудженими, які відбували покарання у місцях позбавлення волі на тимчасово окупованій території Донецької області та достроково звільненими по амністії після підписання контрактів із російським окупаційним командуванням щодо прохо­дження військової служби. 

ДО РЕЧІ

У нещодавно опублікованому червневому звіті Держдепу США йдеться про те, що на території «ДНР» та «ЛНР» процвітає торгівля людьми та порушують права дітей.
 
Саме злочини щодо неповнолітніх викликають найбільшу тривогу. «Вербування дітей мілітаризованими групами відбувається на території, яка не підконтрольна українській владі і де уряд не здатний забезпечити дію національної заборони на використання дітей у збройному конфлікті. Проросійські сепаратисти також продовжують використовувати дітей як інформаторів і «живий щит», — сказано у звіті. 
 
До того ж спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зазначає, що у лавах бойовиків воюють діти від 12 до 17 років, яких у спеціальних таборах навчають поводитися зі зброєю. Зокрема, існує дитячий батальйон імені Георгія Побідоносця.
* * *
Наші волонтери ідентифікували ймовірного вбивцю Василя Сліпака. Ним виявився снайпер терористів українського походження з позивним «Морячок» із контрснайперської групи «Хасана». За неперевіреними даними, у ніч на понеділок його вже ліквідували невідомі.