Ринок смертi у Багдаді

05.07.2016
Ринок смертi у Багдаді

Останній теракт став найбільш кривавим цього року.

До 140 осіб збільшилася кількість загиблих внаслідок двох вибухів у Багдаді, більш як 200 отримали поранення. Перший із вибухів пролунав у ніч на неділю на популярному ринку в центрі міста. Багдадці збиралися там із друзями та рідними, аби повечеряти після чергового дня Рамадану. Біля одного з ресторанів вибухнув замінований автомобіль, зруйнувавши фасади найближчих будівель та спричинивши велику пожежу. Інший вибух,­ менш потужний, пролунав на півночі Багдада, у шиїтському районі аль-Шааб. Він також спричинив руйнування, йдеться у повідомленні інформагенції «Ассошiейтед Пресс», що посилається на анонімні джерела в іракській владі.
 
У неділю місце вибуху на ринку відвідав іракський прем’єр-міністр Хайдер аль-Абаді, але люди зустріли його вороже. Місцеві мешканці закидали камінням конвой прем’єрських автомобілів. Вони обурені неспроможністю уряду взяти ситуацію під контроль. Подібні теракти стаються в Іраку мало не щомісяця, хоча останній став найбільш кривавим цього року. Відповідальність за вибухи взяло на себе угруповання ІДІЛ. У червні після кількох місяців облоги іракська армія відбила в ісламістів одне з ключових іракських міст — Фаллуджу, тому багато хто не виключає, що вибухи у Багдаді стали помстою.
 
Багдад оплакує жертв найбільших за останні місяці терактів. Обидва вибухи сталися у районах, де проживає багато шиїтів, але горе об’єднало усіх: на місці теракту запалюють свічки і моляться шиїти, суніти та християни. Білий дім різко засудив криваві теракти в Багдаді, заявивши, що ці атаки лише зміцнили рішучість уряду Сполучених Штатів побороти терористичне угруповання «Ісламська держава».