Як неприступна фортеця - Польща на місяць відновлює контроль на кордонах

05.07.2016
Як неприступна фортеця - Польща на місяць відновлює контроль на кордонах

У Польщi запроваджують особливi заходи безпеки.

Перед запланованим на 8-9 липня самітом НАТО у Варшаві Польща вживає найсуворіших заходів безпеки. А охороняти є кого. Польська сторона очікує прибуття на саміт делегацій 58 країн iз різних кінців світу, включно з 28 країнами-членам Альянсу, 26 країнами-партнерами, делегаціями з головної штаб-квартири НАТО в Брюсселі, Світового банку, ООН та ЄС. Окрім того, 26—31 липня у Польщі відбудуться світові дні молоді за участі приблизно двох мільйонів гостей з усіх куточків світу. Із 27 липня участь у цьому заході братиме Папа Римський Франциск. 
 
Терени навколо національного стадіону у Варшаві вже тепер перетворюються на неприступну фортецю. На всю потугу працюють міські служби, які готуються до перекриття всіх вулиць у центрі Варшави. Водіїв попереджають, що неправильно припарковані автомобілі відвозитимуть на штрафні майданчики на платних паркінгах. Центр столиці Польщі перетворюється на мілітаризовану зону з однією тисячею військовослужбовців, кількома тисячами поліцейських та приблизно чотирма тисячами співробітників різних спецслужб. У передмісті Варшави — Легіоново створено спеціальний оперативний штаб. Учора відбулося його перше робоче засідання під головуванням головного коменданта польської поліції. Подібний штаб тут діяв під час проведення Євро-2012. Завдання штабу — координація дій поліції, прикордонної та митної служб. Свої дії зi штабом також координуватимуть Агенція внутріш­ньої безпеки (відповідник нашої СБУ) та агенти Служби військової контррозвідки. Штаб і всі ці служби діятимуть як під час саміту НАТО, так і Світових днів молоді.
 
Упродовж найближчого тижня Варшава стане одним із міст світу під найбільшою охороною. В радіусі ста кілометрів буде закрито повітряний простір для малих літаків, а пасажирські літаки, які стартують зi столичного аеропорту «Окєнце», будуть змушені змінити звиклі маршрути і оминати центр міста по великій дузі. Повітряний простір над Варшавою охоронятимуть 24 години на добу винищувачі з військової авіабази в Дембліні. 
 
У самому центрі міста в районі національного стадіону, де відбуватимуться зустрічі світових лідерів, уже встановлено бетонні загороджувальні блоки та металеві огорожі. Більшість громадських закладів у цьому районі буде зачинено, а рух на вулицях столиці на час проїзду вiпів перекриватиме поліція. Також на Віслі на кілька кілометрів вниз і вгору по течії від столиці буде заборонено будь-який рух річного транспорту, за чим стежитимуть річкові патрулі поліції. 
 
Окрім тотальної мобілізації в столиці, у ніч iз неділі на понеділок до стану повної готовності буде приведено всі служби на державних кордонах. Це означає, що жоден громадянин Росії, України чи Білорусі не перетне кордон без візи. Малий прикордонний контроль відтермiновується до наступного місяця. Також призупиняється дія Шенгенської угоди для громадян сусідніх iз Польщею країн-членів ЄС. Мешканці Чехії, Словаччини, Литви та Німеччини будуть підлягати паспортному контролю на визначених пунктах перетину кордону і в аеропортах. У горах туристичні шляхи також можна перетинати лише у визначених пунктах і за суворого паспортного контролю. Загалом визначено 285 пунктів контролю, з яких 260 — на сухопутних кордонах. Від минулої суботи на території всієї країни запрова­джено в дію антитерористичний закон, за яким у випадку виникнення загрози для безпеки влада може забороняти публічні зібрання та масові заходи, повідомляє сайт польського радіо TVP Info.
 
У найближчий четвер президент Польщі Анджей Дуда зустрінеться з Генсеком НАТО Єнсом Столтенбургом, а на п’ятницю запланована його півгодинна зустріч віч-на-віч iз президентом США Бараком Обамою.