Рахуватимемо по осені: ціни на куряче м'ясо виростуть на 10 відсотків

05.07.2016
Рахуватимемо по осені: ціни на куряче м'ясо виростуть на 10 відсотків

Із категорiї «найдоступнiше м’ясо» кури «перелiтають» у делiкатеси.

Досі саме курятина лишалася в Україні найдоступнішим м’ясом для покупців з обмеженим сімейним бюджетом. Ще на початку нинішнього року директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко запевняв: вітчизняний ринок на сто відсотків заповнений власною курятиною, тому цінового стрибка на неї не буде.
 
«Україна сама себе забезпечує курятиною, ми — один із найкрупніших імпортерів цієї продукції в Європі. Щомісяця ми «відкриваємо» по кілька нових країн для постачання. Ми стовідсотково заповнюємо внутрішній ринок курячого м’яса», — підкреслював він, дистанціюючись від ситуації з подорожчанням курятини в Росії, яка не забезпечує себе м’ясом навіть на 50 відсотків, тому й отримала ціновий стрибок, обмеживши імпорт з Європи та Америки.
 
Не минуло й півроку, як виконавчий директор Союзу птахівників Сергій Карпенко надав для преси зовсім інший коментар: виробники вітчизняної курятини почнуть переписувати прайси ближче до осені. «Необхідність підвищення цін назріла вже давно, бо помітно зросла собівартість продукції. А після підвищення комунальних тарифів і подорожчання кормів працювати за старими розцінками птахофабрикам украй складно. І ще невідомо, що буде з майбутнім урожаєм і як у результаті зміниться вартість кормів», — пояснив він.
 
За словами Карпенка, на першому етапі ціни на вітчизняну курятину можуть вирости на 5-10 відсотків.
 
За даними Держстату, у червні вартість кілограма м’яса курячої тушки в середньому по Україні становила 39,26 гривні — на 9 копійок більше, ніж у травні. Але в деяких регіонах середні ціни фіксували значно вищі. Наприклад, у Києві — більше 44 грн. /кг, у Чернівецькій області — 40,5 грн./кг, у Сумській — 41 грн./кг. Наскільки вони підскочать загалом по країні, побачимо, орієнтовно, у вересні.