НОВИНИ ПЛЮС

01.07.2016

Борошняний експорт подвоїли

За 11 місяців 2015/2016 маркетингового року ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» експортувала понад 30 тисяч тонн борошна, що майже удвічі перевищує показники аналогічного періоду минулого сезону. Про це повідомив директор департаменту маркетингу та реалізації готової продукції В’ячеслав Цегельник. «За даними експертів, ДПЗКУ займає друге місце серед експортерів пшеничного борошна з України», — зазначив директор департаменту. За його словами, у 2016/17 маркетинговому році корпорація планує відвантажити близько 55 тисяч тонн борошна на зовнішні ринки та має намір стати лідером з експорту борошномельної продукції з України. «Ми продовжуємо розширювати географію поставок продукції переробки до країн Близького Сходу, СНД та Азії. Маємо також хорошу перспективу в подальшій роботі й з державами африканського континенту», — повідомив В’ячеслав Цегельник. 

Повчимося у норвезьких рибалок

За результатами міжвідомчої співпраці Держрибагентства України та Директорату з питань рибальства Королівства Норвегія, з 29 червня до 1 липня у Києві організовано навчальний курс для українських рибних патрульних щодо контролю за рибальством, а також семінари з регулювання рибальства у морі. Про це повідомив голова Держрибагентства Ярема Ковалів. Проект навчання українських патрульних фахівців iз Норвегії — лише початок плідного співробітництва України та Європи щодо реформування рибного господарства. Йдеться про електронні системи моніторингу вилову та програми навчання для українських патрульних. У липні навчальний курс для наших патрульних проведуть також фахівці з Литви. У навчанні візьмуть участь 45 рибоохоронних патрульних Київщини та 5 спеціалістів iз приморських регіонів — Одеської та Азовської рибоохорони, Чорноморського басейнового управління. Організацію навчання та пов’язані з нею витрати профінансовано Норвегією. Кращі спеціалісти Директорату з питань рибальства Королівства Норвегія поділяться з українськими колегами ефективними практиками використання систем контролю за рибальством Норвегії, правилами використання знарядь лову, заходами контролю рибальства в морі, механізмами встановлення законності вилучених водних біоресурсів. 

Боремося за квоти

Надання Європейським Союзом додаткових квот для української продукції має бути ключовим елементом збільшення двосторонньої торгівлі в рамках ЗВТ, заявив міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий під час зустрічі з Європейським комісаром iз питань сільського господарства та розвитку сільських територій Філом Хоганом. Упродовж візиту української делегації до Брюсселя відбулося кілька раундів виснажливих переговорів про збільшення українського експорту до ЄС. Для української сторони таке рішення дозволило б покращити показники двосторонньої торгівлі та вдосконалити систему контролю безпеки харчових продуктів в Україні. «У результаті візиту, думаю, нас не тільки зрозуміли, а й почули. Зрушення у питаннях квот стають все ближчими до реалій», — зазначив очільник МінАПП. Задля розвитку двосторонньої торгівлі з ЄС Україна працює над ефективною програмою підтримки фермерів, планом реструктуризації сільського господарства та приватизації державних підприємств, а також прозорою реформою ринку землі. Крім того, проект Закону України «Про стимулювання розвитку агропромислового комплексу України» передбачає створення спеціалізованої установи для підтримки та фінансування малого і середнього підприємництва на селі та сільського розвитку за європейським зразком.