Як грати без зарплати?

01.07.2016
Як грати без зарплати?

Не так давно дніпропетровський клуб грав у фіналі Ліги Європи, нині ж «біло-синьо-блакитні» змушені малювати перед собою зовсім інші орієнтири. (Фото ФК «Дніпро».)

Частота, з якою в Україні останнім часом банкрутують професіональні футбольні клуби, яскраво демонструє, що вкладатися у «гру мільйонів» місцеві багатії більше не бажають. В умовах фінансової оптимізації утримання великої спортивної іграшки перетворюється на непідйомний тягар. При цьому банкрутство футбольного клубу інколи стає найпростішим способом вирішення питання з «неліквідним активом».
 
Інформація про те, що дніпропетровський «Дніпро» планує оголосити себе банкрутом, сколихнула вітчизняну футбольну спільноту не менше, ніж провальний виступ української збірної на Євро-2016. Підставою для подібного роду «пліток» стало повідомлення про виведення тренувальної бази та арени з власності клубу. Щоправда, дуже швидко власник клубу Ігор Коломойський заперечив можливість реалізації негативного сценарію. «Клуб буде жити, але скромно», — пояснив мільярдер.
 
Не секрет, що за останні роки у «Дніпра» накопичилося чимало незакритих боргів, через що Європейський футбольний союз заборонив дніпропетровцям виступати в найближчому єврокубковому сезоні. 
 
Про необхідність розрахуватися за рахунками «біло-синьо-блакитним» вказали й у ФФУ, пообіцявши в протилежному випадку накласти заборону на трансфери та зняти шість очок в майбутньому чемпіонаті. Попри те, що «Дніпро» отримав від федерації атестат для виступів у прем’єр-лізі, ліквідовувати заборгованість його керівники не квапилися.
 
Доки країна слідкувала за виступом національної збірної на чемпіонаті Європи, тема «Дніпра» була другорядною. Коли ж відволікаючі фактори зникли, його проблеми вийшли на перший план.
Хмизу в багаття підкинув головний наставник дніпропетровців Мирон Маркевич, який заявив, що впродовж останніх 11 місяців клуб не платить йому зар­плати. За його словами, футболістів, які в минулому сезоні захищали кольори «біло-синьо-блакитних», у Дніпропетровську не залишилося. «Керівництво вміє ховатися та мовчати. Я їду з України», — підтвердив заяву свого наставника Артем Федецький. Власне більше працювати в «Дніпрі» не хоче й сам Маркевич, котрий, як повідомляє «Спорт-Експрес в Україні», позавчора попросив керівництво клубу про звільнення. 
 
«Про майбутнє «Дніпра» доведеться думати не мені — я подаю у відставку. Не бачу сенсу продовжувати роботу — тим більше, безкоштовно. Ми живемо у цивілізованому світі, де зароблене чесною працею треба віддавати. А жити цілий рік в «тумані», втрачаючи одного футболіста за іншим, — такого в іменитому клубі бути не повинно», — наголосив Мирон Богданович.
Утім, як видно, в «Дніпрі» амбіції вже не ті, що раніше. Вочевидь на першу команду чекає серйозне омолодження. До слова, основним претендентом на пост головного тренера називають Дмитра Михайленка, котрий раніше тренував молодіжний склад «дніпрян».