Чим небезпечний борщівник, який називають «помста Сталіна»?

30.06.2016
Чим небезпечний борщівник, який називають «помста Сталіна»?

Cталін наказав вирощувати борщівник як кормову культуру для худоби. Тоді рослину завезли з Сибіру до України.

Наприкінці червня — на початку липня українців підстерігає особлива «квітуча небезпека». Височезні рослини з суцвіттями парасолькою, зазвичай, ростуть обабіч доріг, борщівники можна зустріти навіть у деяких парках. Рослини-гіганти з лапатим листям ваблять своєю масштабною красою. Однак контакт із ними може загрожувати болісними опіками. 
 
У період вiд початку липня рослини-гіганти, або ще Геракліум, котрі виростають до 2 м, а буває, що й до 5 м у висоту, вступають в активну фазу цвітіння, накопичуючи в стеблах, листі та квітках сік iз токсином — фуранокумарин. Потрапляючи на шкіру, ця речовина в рази підвищує її чутливість до сонячних променів. І коли ультрафіолет контактує з ураженою ділянкою шкіри, та буквально підсмажується — з’являються моторошні болючі пухирі, як при опіках 2-го і навіть 3-го ступеня.
 
«Якщо тілесний контакт усе ж відбувся — негайно і добре промийте шкіру водою з милом і заховайте від сонця. Не менш ніж на дві доби, — радить відомий дерматолог Ольга Богомолець. — Можете ще змастити шкіру протиопіковим кремом. Далі чекайте на появу пухирців, які лікуйте так само, як опіки». Якщо пухирці дуже болючі й напружені, їх можна трохи проколоти, щоб випустити частину рідини. Але сам пухирець не чіпайте — рідина в ньому стерильна і під цією покришкою рана скоріше загоїться. Загалом, небезпечну рослину бажано обходити десятою дорогою. Не варто до неї підпускати навіть собак».
 
Цікаво, що борщівник абсолютно комфортно почувається у будь-якому куточку світу: в Європі, Азії, на території Сибіру, на Кавказі і в Америці. Після Другої світової війни отруйний красень із легкої руки товариша Сталіна захоплює й територію України. А все тому, що в 40-х роках авторитарний вождь, нібито за прикладом американських фермерів, наказав вирощувати борщівник як кормову культуру для худоби, адже при мінімальних витратах на вирощування рослина давала максимальну харчову цінність. Борщівник завезли з Сибіру до України, та згодом помітили, що від нього корови стали давати гірке молоко, ще й дослідили, що рослина отруйна. Тому планомірно його вирощувати перестали, а гігант перейшов у розряд бур’яну, котрий скільки не виводь, а він і далі вродиться. Тому борщівник й отримав своє друге народне ім’я — «помста Сталіна».