Великий дружній Спілберг

30.06.2016
Великий дружній Спілберг

Софі та дружній велетень. (Фото з сайта kinoafisha.ua.)

Один із найуспішніших американських режисерів — Стівен Спілберг вперше знімав фільм для кіностудії Walt Disney. Хоча і до «Великого дружнього велетня», який виходить у прокат в Україні сьогодні, продюсував. «ВДВ» — це вже багатьом відома книга англійського письменника Роальда Даля, якому цьогоріч виповнилося б 100 років. Вона і є основою нового фільму.
 
Головною героїнею фільму є дівчинка на ім’я Софі. Для неї велика проблема — заснути до півночі, вона може не зімкнути повік і о третій ночі. Варто було визирнути о цій порі у вікно — як побачила його, велетня. Він забрав Софі в країну велетнів, серед яких є добрі і злі. Дівчинка та ВДВ розробляють і втілюють спільний план, як позбавити світ від велетнів-канібалів. Головні ролі у фільмі-фентезі виконують 55-річний Марк Райленс та 11-річна Рубі Барнхілл.
 
Нагадаємо, роман «Великий дружній велетень» автор бестселерів «Чарлі і шоколадна фабрика» та «Матильда» написав у 1982 році. Роальд Дал присвятив книгу своїй доньці Олівії, яка померла від коревого енцефаліту. «ВДВ» уже екранізували у 1989 році — у форматі мультфільму. 
 
Стівен Спілберг ще у 1975 році зняв фільм-катастрофу «Щелепи», що приніс її творцям величезний прибуток. Стрічка стала третьою у прокаті за підсумками 1970-х років, зібравши 260 млн. доларів. Історія невеликого американського містечка, яке тероризує гігантська біла акула-людожер, знайшла своє продовження у наступні 12 років ще в трьох сезонах однойменного фільму. 
 
Новий злет популярності Стівена Спілберга відбувся після зйомок рімейка повнометражного діснеївського мультфільму «Пітер Пен» (1953) — картини під назвою «Капітан Гак» (1991) про злого однорукого пірата Гака. «Парк юрського періоду», що вийшов влітку 1993 року, став ще однією сенсацією. Касові збори по всьому світу принесли близько мільярда доларів, а надходження від продажу відеокасет додали ще половину до тієї суми.
 
Наступний дуже помітний фільм «Список Шиндлера», знятий за книгою Томаса Кеніллі «Ковчег Шиндлера». Він став володарем семи премій «Оскар». Спілберг отримав аж дві бажані статуетки — за фільм і режисуру. До цієї картини режисер ішов з 1983 року. Фільм зняли у 1993 р. у чорно-білій гамі. У 1998 році фільм Спілберга «Врятувати рядового Раяна» приніс творцям п’ять «Оскарів», зокрема, у номінаціях «Найкращий режисер», «Найкраща робота оператора».
 
«Великий дружній велетень» — чергова знакова робота Стівена Спілберга. Бо відомий режисер уміє знайти зрозумілу мистецьку мову, щоб вкотре нагадати про одвічні принципи людського існування: гуманізм, моральність, правду. До речі, в Україні фільм виходить з обмеженням глядацької аудиторії. До кінозалів запрошують тих, кому 12+.