Україна — у «середнячках» соціального прогресу

30.06.2016
Україна — у «середнячках» соціального прогресу

Україна зарекомендувала себе у галузі харчування.

Група міжнародних експертів під патронатом однієї з провідних організацій світу в галузі професійних послуг «Делойт» (Deloitte Touche Tohmatsu Limited) оприлюднила свій останній щорічний звіт «Індекс соціального прогресу-2016». Фірми, які входять до складу цієї всесвітньої мережі, надають аудиторські та консалтингові послуги високих світових стандартів.
 
«Делойт» входить до «великої четвірки» ауди­торських компаній. Організація «Делойт» діє відповідно до швейцарського законодавства, а кожна з її національних фірм є окремою і незалежною юридичною особою. Офіси компанії діють у 150 країнах світу, зокрема й в Україні. Київський офіс відкрито у квітні 1993 року, і на цей час у ньому працюють більше 400 місцевих та іноземних фахівців. Саме національні офіси уклали звіт про стан соціального прогресу в 133 країнах, які репрезентують 94% від загальної світової популяції. 
 
Чим вища загальна кількість балів, тим кращий соціальний прогрес країни. У цьогорічному рейтингу незаперечним лідером є Фінляндія з оцінкою 90,09 бала зі 100 можливих. У цьогорічному звіті вирахувано середній бал, такий собі світовий «екватор». Він становить 62,88 бала, і на цьому екваторі розташувалися Монголія і Киргизстан. Країни з вищим балом вважаються задовільними чи розвиненими в сенсі соціального прогресу. До таких помірковано розвинених віднесено Україну з загальною кількістю балів 66,43 — це 63-тє місце списку.
 
Якщо розкласти цю кількість балів за складовими, то Україна найкраще зарекомендувала себе в галузі задоволення базових потреб населення (за цим критерієм нам виставлено 81,23 бала — 61-ше місце зi 133 країн), до яких віднесено забезпечення населення продуктами харчування та базовим медичним обслуговуванням. Також високо оцінено доступ населення до здобуття освіти. Одночасно укладачі рейтингу наголошують, що українському уряду ще варто багато працювати над гарантуванням персональної та екологічної безпеки громадян. Найнижчі бали Україна отримала за стан здоров’я громадян, особисті свободи, екологію та стан толерантності суспільства. 
 
Рівень доходу на душу населення в Україні також визнано дуже низьким, хоча укладачі звіту наголошують, що саме лише зростання ВВП не віддзеркалює в повній мірі умови, в яких перебувають суспільство та економіка окремої країни. Не меншу увагу укладачі звертали на санітарні умови, якість повітря, доступ до інформації, доступнiсть транспортного сполучення, особисті права та безпеку, рівність статей. 
 
До першої трійки рейтингу, окрім Фінляндії, входять також Канада та Данія. Три останні сходинки списку посідають Афганістан, Чад та Центрально-Африканська Республіка.