Плей-оф Євро-2016: козирна карта «картатих»

24.06.2016
Плей-оф Євро-2016: козирна карта «картатих»

Зробивши «дубль» у матчі з угорцями, зірковий португалець Кріштіано Роналдо вивів свою збірну до 1/8 фіналу ЧЄ. (Фото з сайта УЄФА.)

Після збільшення кількості учасників фінальної частини Євро-2016 відбулося автоматичне пом’якшення умов потрапляння команд до «плей-оф». Утім навіть за таких умов збірна України залишилася за бортом 1/8 фіналу змагань.
 
Участь у «матчах на виліт» візьмуть одразу четверо з п’яти дебютантів Євро — збірні Ісландії, Північної Ірландії, Уельсу та Словаччини. 
Гідним, насправді, вийшов виступ і п’ятого новачка — команди Албанії, пробитися котрій до «плей-оф» iз третього місця завадила погана різниця забитих та пропущених м’ячів у групі.
 
Так само, як і збірні Північної Ірландії, Туреччини та Португалії, албанці за підсумками групового турніру набрали три пункти, посівши в «пульці» третю сходинку. Але «негативний» показник результативності, що мали команди Албанії та Туреччини, зробив самі ці два колективи двома «зайвими» з третіх збірних групового раунду. Водночас пару інших команд, що також фінішували третіми у своїх групах, — Словаччину та Ірландію, — від хвилюючої процедури підрахунку додаткових показників убезпечила більша кількість набраних очок (обидві збірні набрали по чотири пункти). 
Хай там що, а груповий етап — це вже історія. Попереду — значно цікавіші події й, що примітно, футбольна «спека» розпочнеться вже в 1/8 фіналу.
І якщо так звана верхня частина сітки «плей-оф» виглядає як чудова можливість для «міцних європейських горішків» пройти до фіналу, то «нижній поверх» турнірного «дерева» — це суцільна «м’ясорубка». «Зубри» континентального футболу з’ясовувати стосунки розпочнуть уже на першій стадії «матчів на виліт». Для «затравки» — поєдинок фіналістів попереднього Євро — італійців та іспанців. Далі — більше. Переможця цієї пари у чвертьфіналі, скоріше за все, чекатимуть чинні чемпіони світу — німці, для яких «плей-оф» розпочнеться зустріччю зі словаками. Хоча, не слід забувати, що напередодні старту ЧЄ, в контрольному матчі, Гамшик та Ко доволі впевнено переграли «бундесмашину».
 
Найбільш реальними учасниками ще одного «чвертьфіналу з префіксом «гранд» є французи та англійці. Щоправда, в обох колективів вельми непрості суперники по 1/8 фіналу. На господарів очікує складне випробування ірландцями, які, без сумніву, добре пам’ятають скандальний «плей-оф» кваліфікації ЧС-2010, коли «галли» відібрали у них право на поїздку до ПАР завдяки голу, забитому після відвертої гри рукою Т’єрі Анрі. А «левам», аби претендувати на щось серйозне, для початку доведеться зламати супротив упертих та наполегливих ісландців. 
 
Що ж до «верхнього поверху» турнірної сітки «плей-оф» ЧЄ-2016, то завдяки відсутності в ній яскраво вираженого фаворита, приблизно рівні шанси дістатися фіналу мають скромні за європейськими мірками збірні Угорщини, Уельсу, Швейцарії чи Польщі.
 
Утім окремою постаттю у «верхній вісімці» стоїть збірна Хорватії. У своїй «пульці» команда «українських» легіонерів — динамівця Домагоя Віди та «гірника» Даріо Срни — спромоглася випередити чинних чемпіонів Європи, відтак тепер саме «картаті» у «плей-оф» йтимуть по шляху «першого сіяного». Натомість іспанцям пробивати шлях до третьо­го поспіль фіналу ЧЄ (а вирішальний поєдинок нинішнього Євро відбудеться на головній арені Франції — стадіоні «Сен-Дені») доведеться через «непролазні нетрі». 
 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. 3-й тур. 
Група F. Ісландія — Австрія — 2:1 (Бедварссон, 18; Траустасон, 90+4 — Шопф, 60; нереалізоване пенальті: Драгович, 37 (А)), Угорщина — Португалія — 3:3 (Геро, 19; Джуджак, 47, 55 — Нані, 42; К. Роналдо, 50, 62).
Підсумкове становище: Угорщина, Ісландія — 5, Португалія — 3, Австрія — 1.
Група E. Італія — Ірландія — 0:1 (Бреді, 85), Швеція — Бельгія — 0:1 (Наїнгголан, 84).
Підсумкове становище: Італія, Бельгія — 6, Ірландія — 4, Швеція — 1.
* * *
Пари 1/8 фіналу. Швейцарія — Польща, Уельс — Північна Ірландія, Хорватія — Португалія, Франція — Ірландія, Німеччина — Словаччина, Угорщина — Бельгія, Італія — Іспанія, Англія — Ісландія.