Окупанти на Донбасі звозять "Гради" на лінію зіткнення

23.06.2016
За даними української військової розвідки, окупаційні сили на Донбасі проводять ротацію військ, у тому числі важкої техніки, на п’яти напрямках. 
 
«Противник проводить ротацію передових підрозділів, поповнення боєкомплекту та пального, а також удосконалення фортифікаційного обладнання, — йдеться у повідомленні ГУР Міноборони. — Ротація триває на Сiверськодонецькому, Слов’янському, Донецькому, Волноваському та Маріупольському напрямках».
 
Відтак українська сторона повідомила спостерігачів ОБСЄ про наявність танків, артилерійських систем, САУ та 122-мм РСЗВ «Град» поблизу окупованих Луганська, Горлівки, Широкої Балки, Донецька, Моспиного.
 
Зокрема, окупанти зосередили біля лінії зіткнення як на Донеччині, так і Луганщині рекордну кількість реактивних систем залпового вогню. Це підтверджують космічні знімки, на яких ворожі «Гради» зафіксовано в районах Антрацита, Макіївки, Міусинська, Азова, Горлівки, Донецька, Єнакієвого, Первомайська, Старобешевого, Стаханова, Ясинуватої тощо. 
 
«На цьому тижні виявлено рекордну кількість бойових машин БМ-21 «Град» iз початку року, а саме 60 одиниць, що майже вдвічі більше, ніж минулого тижня», — зазначає представник ГУР Міноборони Вадим Скібіцький.
 
За даними штабу АТО, бойовики продовжують обстрілювати позиції ЗСУ та мирні квартали. Зокрема, спостерігачі ОБСЄ зафіксували у Красногорівці потрапляння ворожого снаряда в стіну школи №5. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Радник глави МВС Зорян Шкіряк вважає виправданим повернення спеціальних підрозділів Національної гвардії «Азов» і «Донбас» на передову через рік після відведення. 
«У першу чергу йдеться про оперативну бригаду швидкого реагування НГУ, а також полки спеціального призначення «Азов», «Донбас». Вони повернуться на передову і будуть виконувати притаманні їм функції безпосереднього зіткнення з ворогом», — повідомляє пан Шкіряк.
 
За його словами, вказані підрозділи «не раз довели високу боєздатність та ефективність на початку російської агресії». Мов­ляв, повернення «Азову» і «Донбасу» на передову зараз, як ніколи, актуально, враховуючи чергову ескалацію конфлікту. 
 
«Тому повернення добровольців, які свого часу наводили жах на сепаратистів, а нині пройшли професійний військовий вишкіл, є виправданим», — зазначає Зорян Шкіряк.