У Тернополі заборонили "Росію" і "Москву"

22.06.2016
У Тернополі заборонили  "Росію" і "Москву"

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

На сесії Тернопільської міської ради прийнято рішення про заборону на території міста вивісок та зовнішньої реклами, де вживаються слова «Росія», «Москва», «Російська Федерація» тощо включно з їх перекладами іншими мовами та похідними від них словами та словосполученнями. «Керівникам, співвласникам, власникам підприємств, установ, організацій, фізичним особам-підприємцям у 10-денний термін провести оперативні заходи щодо демонтажу вивісок, оголошень, щитів, таблиць, дощок тощо, що не відповідають даному рішенню», — йдеться у документі.
 
Коментуючи таке рішення депутатського корпусу, міський голова Сергій Надал зазначив, що воно стало відповіддю на неодноразові звернення громадських організацій націоналістичного спрямування. Тим часом на сайті Тернопільської міської ради ще 7 червня було зареєстровано петицію тотожного змісту з вимогою заборонити використання символів (прапор, герб, назва, гімн) та продаж товарів країни-агресора Росії на території міста Тернопіль. Через два тижні після розміщення вона, щоправда, назбирала лише 30 голосів із 250 необхідних, але попереду ще два з половиною місяцi відведеного строку.
 
Щодо вивісок, до речі, то в Тернополі «проросійські» не дуже-то й знайдеш. Готель «Москва» давно став «Галичиною», про існування колишньої вулиці Московської вже й забули, єдине, що справді давно муляло всім очі, — це назва «Сбербанк Росії» на його відділенні в самому центрі міста, яке націоналісти вже і пікетували, і закидати камінням обіцяли. Однак друге слово з цієї вивіски раптом зникло ще за кілька днів до згаданої сесії міськради — спрацювали на випередження, так би мовити. Те, що подібні установи продовжуватимуть працювати на території обласного центру, а на полицях супермаркетів залишається чимало товарів iз ненависної країни, які як тільки не маскують, схоже, менше турбує місцеву владу. Таку думку висловлюють тернополяни з активною громадянською позицією в соцмережах.