Альтернатива місту

22.06.2016
Альтернатива місту

Ліс, річка, віддаленість від населених пунктів — цього року фестиваль Burn The Scene For Fun не змінив місця проведення. Село Колодязьки, Коростишівський район, Житомирська область. Напевно, це найбільш DIY-ний фестиваль України. Подію цьогоріч проводили вже увосьме, і за цей час на саморобній сцені на галявині в лісі виступили десятки українських та закордонних гуртів. Жанри, у яких вони грають, варіюються від поп-панку до екстремального грайндкору, однак у всіх є спільна риса — гурти, як і фестиваль, здебільшого не мають нічого спільного із комерцією. 
 
Цього року «сцену запалювали» добре відомі серед поціновувачів української альтернативної музики Somali Yacht Club, BOMG, Cold Comfort, ветерани хардкор-руху із Ужгорода The Symbioz, харків’яни Burrow, а також три іноземнi гурти. Окрім музики, на BTSFF проводили різні майстер-класи, лекції, фрі-маркет та спортивні змагання, розповіли «УМ» організатори події. 
 
«Ці грьобані хіпі пруть просто на нас» — фраза, якось виголошена одним із постійних відвідувачів фестивалю, мимоволі стала його неформальним гаслом. Окрім того, Burn the Scene for Fun нагадує, що фестиваль стосується не лише музики, тож до участі в ньому запрошуються люди, які можуть і хотіли б поділитися своїми знаннями і уміннями з іншими, провести лекцію чи воркшоп. На фестивалі було організовано наметове містечко, кухню та бар, які, за словами організаторів, приємно здивували своїми цінами.
 
Історія фестивалю бере свій початок вiд осені 2011 року, коли троє хлопців вирішили вийти за рамки проведення звичайних панк-концертів і зробити щось більше. У підсумку, вони винайняли великий заміський будинок, покликали знайомі і не дуже знайомі гурти, людей, і 10 грудня 2011 року провели перший Burn the Scene for Fun. Влітку 2012 року проводили фестиваль у форматі open-air, а в 2013 року літній фестиваль проходив упродовж двох днів. Організатори намагалися проводити фестиваль два рази на рік — улітку і взимку, але через складну ситуацію в Україні взимку 2014 року вирішили його не проводити. За весь час на фесті встигли відіграти майже сім десятків груп із шести країн, відвідали події щонайменше 1600 людей.