Євро-2016: фарт не для нас

22.06.2016
Євро-2016: фарт не для нас

Після гри другого туру проти північноірландців перебування українських футболістів на Євро втратило сенс. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Учора пізно ввечері в Марселі завершилося безславне перебування вітчизняних збірників на чемпіонаті Європи-2016. Зігравши зі збірною Польщі поєдинок, який після фіаско північно-ірландцям у другому турі перетворився на матч «без жодного турнірного підтексту», підопічні Михайла Фоменка під прикриттям ночі повернулися на Батьківщину. Десять років тому синьо-жовту команду Олега Блохіна, яка змагалася на ЧС-2006 у Німеччині, на рідній землі зустрічали, як героїв. 
Французьке ж Євро ознаменувалося для української збірної повним провалом. 
«Синьо-жовті» стали авторами неабиякого «рекорду» — першими з усіх учасників турніру втратили шанси на вихід із групи.

Хибні орієнтири

«Футбол в Україні є частиною життя, а не винятком iз нього. Країна перебуває в непростій ситуації, й це, зрозуміло, відбивається на футболі, на рівні національної першості. Це ланцюгова реакція. Просимо уболівальників вибачити нас за те, що не вийшли з групи», — мусив виправдовуватися очільник нашої збірної.
 
Проводжаючи на змагання до Францї національну команду, президент ФФУ Андрій Павелко обіцяв подарувати футбольній Україні яскраві емоції. А в підсумку, окрім розпачу та розчарування, від гри «синьо-жовтих» українці абсолютно нічого не отримали. У матчі з поляками наші збірники обіцяли нарешті зіграти за імідж збірної, за честь країни. Але, як кажуть, дорога ложка до обіду. 
 
Перед стартом ЧЄ команда Фоменка отримала режим абсолютного сприяння. Аби футболісти продемонстрували у Франції якомога кращий результат, синьо-жовтий колектив намагалися не критикувати. Практично не порушувалися в ЗМІ питання відсутності чітко окресленої мети на турнір, не чіпали історію з «заморським» режимом підготовки до змагань. Всі мовчали, закриваючи очі на окремі негаразди, — боялися злякати удачу. Підбадьорювали, як могли. Але, зрештою, опинившись у «тепличних умовах», українська збірна достроково втратила шанси на вихід iз групи. За тур до завершення групового турніру перебування наших хлопців у Франції втратило будь-який сенс! «Північна Ірландія більше хотіла виграти, тому й виграла», — заявив після доленосної поразки «зеленим» півзахисник «Шахтаря» Тарас Степаненко. Цікаво тоді дізнатися, з якою метою на Євро прибули наші збірники?
Загалом, складається враження, що вся їхня єврокампанія — один великий туристичний «похід». Семиденний відновний збір на Сицилії, тиждень тренувань у швейцарських Альпах, іще стільки ж часу було проведено на середземноморському узбережжі Франції. І, в підсумку, все це завершилося грандіозним провалом.
 
20 хвилин пристойного футболу в матчі з Німеччиною — ось, по суті, і все, чим запам’яталося перебування наших футболістів на ЧЄ у Франції.
І не важливо, як завершилося вчора побачення «синьо-жовтих» з польською командою, адже завдяки старанням наших збірників статус цього матчу з офіційного перетворився на товариський. Власне, після безвольної поразки наших футболістів у грі з Північною Ірландією офіційний «Твіттер» УЄФА повідомив: «Збірна України першою припиняє боротьбу на турнірі». «На полі не було колективу, команда не виконала тренерські настанови, намагаючись досягти позитивного результату «малою кров’ю», — Михайло Фоменко назвав основні причини поразки північно-ірландцям.

Дорога для обраних

Загалом, французький чемпіонат Європи чітко вказав на слабкі місця нашої збірної. Виявляється, зірки вітчизняної футболу не такі вже й великі, оскільки покласти їх на лопатки змогли вчорашні листоноші, котрі грають за Північну Ірландію. А головними здобутками лідерів синьо-жовтого колективу у нинішньому сезоні стали бійка на Великдень, учасниками якої були Ярмоленко, Степанко та Кучер, а також напад на суддів, у центрі якого опинилися Зозуля та Ротань.
 
Хай там як, а Михайло Фоменко каже, що хлопці зрозуміли свої помилки. «Соромно», — відзначає Ярмоленко. Наскільки глибокими будуть зроблені висновки, покаже час. У будь-якому разі, значна частина вітчизняних збірників уже давно переросла чемпіонат України. Без переїзду в значно потужніші європейські першості ні про яке їхнє професіональне зростання говорити вже не доводиться. Щодо майбутнього Михайла Фоменка у збірній, то наставник категоричний: «Який сенс продовжувати роботу, коли ти не зміг виконати поставлене завдання».
 
Очікування ж перед «синьо-жовтими» на ЧЄ-2016 були зовсім скромними. Утім навіть вийти з групи вони не змогли, хоча потрапити до 1/8 фіналу можна було навіть з третього місця.
 
Так само голосно розбилися у Франції й ілюзії збірної Росії щодо їхньої власної спортивної величі. У трьох матчах — проти Англії, Уельсу та Словаччини — команда Леоніда Слуцького змогла набрати лише один бал і, в підсумку, посіла останнє місце у своєму квартеті. Масну крапку у французькій історії росіян поставили валлійці, котрі в останньому турі групового раунду влаштували«триколірним» розгром — 3:0. Одразу після фіаско наставник росіян подав у відставку. 
 
Натомість дебютанти Євро — валлійці разом iз сусідами — англійцями готуються до «плей-оф». Словаки ж, хоч і фінішували третіми, також мають непогані перспективи для продовження боротьби. Набраних ними чотирьох балів має вистачити для потрапляння до 1/8 фіналу. 
Гарантоване місце у «плей-оф» також отримали й дві найсильніші збірні групи А — Франція та Швейцарія. Водночас майбутнє албанців, які після двох поразок наприкінці групового турніру розжилися трьома пунктами, з’ясується лише по завершенні останнього матчу групового раунду, коли визначиться чотири з шести кращих третіх збірних цього етапу ЧЄ. Додамо, що достроково, після двох турів, місце в «плей-оф» здобули фіналісти минулого Євро — італійці та іспанці. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. 
 
2-й тур. 
 
Група С. Україна — Північна Ірландія — 0:2,
 
Німеччина — Польща — 0:0.
 
Турнірне становище: Німеччина, Польща — 4, Півн. Ірландія — 3, Україна — 0.
 
Група D. Чехія — Хорватія — 2:2, Іспанія — Туреччина — 3:0.
 
Турнірне становище: Іспанія — 6, Хорватія — 4, Чехія — 1, Туреччина — 0.
 
Група Е. Італія — Швеція — 1:0, Бельгія — Ірландія — 3:0.
 
Турнірне становище: Італія — 6, Бельгія — 3, Швеція, Ірландія — 1.
 
Група F. Ісландія — Угорщина — 1:1, Португалія — Австрія — 0:0.
 
Турнірне становище: Угорщина — 4, Ісландія, Португалія — 2, Австрія — 1.
3-й тур.
 
Група А. Швейцарія — Франція — 0:0, Румунія — Албанія — 0:1.
 
Підсумкове становище: Франція — 7, Швейцарія — 5, Албанія — 3, Румунія — 1.
 
Група В. Росія — Уельс — 0:3, Словаччина — Англія — 0:0.
 
Підсумкове становище: Уельс — 6, Англія — 5, Словаччина — 4, Росія — 1.