Україна вважає пріоритетом відновлення контролю над кордоном з Росією

17.06.2016
Україна вважає пріоритетом відновлення контролю над кордоном з Росією

Ситуація на Донбасі вкрай загострилася, адже окупанти ведуть справжні бойові дії. Згідно з даними представника України у безпековій підгрупі Тристоронньої контактної групи Євгена Марчука, озвученими ним на мирних перемовинах у Мінську, за останні два тижні бойовики випустили по українських військових 3400 снарядів.
 
 
«Де вони взяли ці снаряди? Де цей воєнторг?» — обурюється інший представник України у ТКГ, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко. І наголошує, що саме через це для України є вкрай важливим питання закриття кордону з Росією.
 
 
За її словами, українська сторона вважає пріоритетним саме питання контролю українсько-російського кордону, а не політичне питання проведення ­виборів на Донбасі, яке є головним для Кремля та їхніх маріонеток у Луганську та Донецьку.
 
 
Офіційний Київ також стурбований тим, що бойовики повністю заблокували звільнення військових з окупованих територій. За даними СБУ, бойовики утримують щонайменше 112 військових і цивільних заручників.
 
 
«Ми готові до компромісу в питанні заручників. Але ми не можемо витягнути людей, бо ключі від усіх камер і тюрем — у Кремлі, — зазначає пані Геращенко. — Лише Кремль і ФСБ дають дозвіл на звільнення тих чи інших людей. Сьогодні Кремль шантажує нас амністією».
 
 
Водночас бойовиків не влаштовує проведення місцевих виборів на Донбасі під українською юрисдикцією і за участю українських партій. Виступаючи в Раді Федерації Федеральних зборів Росії, представник бойовиків так званої «ДНР» Денис Пушилін заявив, що вибори на непідконтрольній Києву території Донбасу в 2016 році навряд чи відбудуться.
 
 
«Є наша позиція, а є позиція України. Вони повністю і кардинально протилежні. Знайти якісь компромісні рішення, як і раніше, не виходить. Але, незважаючи на такі настрої, Донбас готовий у будь-який момент провести вибори», — озвучив Пушилін не стільки власну позицію, як позицію своїх кремлівських господарів. 
 

ДО РЕЧІ 

Вiд початку 2016 року в зоні АТО загинули та отримали поранення 623 військовослужбовці ЗСУ, повідомив міністр оборони Степан Полторак у штаб-квартирі НАТО. 
«Війна продовжує забирати життя кращих синів українського народу. Цього року наші бойові втрати — безповоротні та санітарні — становлять 623 українськi військовослужбовці, — каже міністр Полторак. — Таке справжнє обличчя російської політики щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі».