Всі пішли на... матч

17.06.2016
Всі пішли на... матч

Учора в парламенті хизувались уболівальницькими шаликами і футболками.

Пленарне засідання ВР у середу завершилося ганебно: достроковим закриттям сесії через відсутність кворуму. Кількість прогульників перевалила за 50%, тож спікер Андрій Парубій розпустив більш сумлінну частину нардепів відпочивати. Утiм під загрозою опинилося й учорашнє засідання Ради: керівник парламентського Комітету з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич ще напередодні висловив побоювання, що 16 червня депутати можуть прогуляти так само. Причина тому — футбол. Нардепи чекали гру України з Ірландією у всеозброєнні, й у багатьох iз них уже куплені квитки на матч та на літак до Франції. «За моєю інформацією, вечірнє засідання може не відбутися», — сказав Князевич. 
Футбольна тематика звучала й iз уст колеги Князевича Тетяни Чорновол. Ще в середу вона повідомила, що ціла група депутатів планує полетіти до Франції у четвер, коли Рада має розглядати законопроект про зарахування до бюджету майна екс-чиновників, завдяки якому можна буде профінансувати армію. Чорновол у властивій їй експресивній манері пообіцяла стояти «на воротах» міжнародного аеропорту «Бориспіль» та фіксувати на плівку всіх футбольних фанів iз депутатськими значками. 
«Ті, які перешкоджають отриманню держ­бюджетом додатково 58 мільярдів гривень, нічим не відрізняються від тих, які крадуть із держбюджету, які крали з держбюджету в умовах Януковича, а в умовах війни вони навіть гірші, тому що від них залежить, зокрема, й фінансування обороно­здатності нашої армії, фінансування виробництва зброї», — заявила Чорновол. Тим часом у самому Борисполі підтвердили, що депутати замовили чартерний рейс до Парижа. 
А поки народні обранці збиралися вболівати за українську збірну, Генпрокурор Юрій Луценко надумав позбавити депутатської недоторканності парламентарiя Олександра Онищенка, якого Національне антикорупційне бюро підозрює у протизаконних газових оборудках. Відповідний документ Луценко опублікував на власній сторінці у Facebook у четвер на світанку. Речник Генпрокурора Лариса Сарган додає, що подання було підписане Юрієм Луценком уночі. 
Додатково Генпрокурор Луценко направив до Верховної Ради обґрунтування подання на 86 аркушах. Цей пакет документів учора вранці до Верховної Ради привіз керівник спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький. 
У Верховній Раді подання має пройти процедуру розгляду Регламентним комітетом. Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що проситиме профільний комітет якнайшвидше розглянути і внести до зали подання Генпрокурора Луценка. Але комітет не надто квапиться із розглядом подібного питання: його тимчасовий керівник Павло Пинзеник нагадує, що, згідно із законом, на вивчення подання відводиться 20 днів. 
«Плануємо засідання комітету, запрошуємо Генерального прокурора , запрошуємо процесуального керівника, запрошуємо самого пана Онищенка і його представників-адвокатів і організуємо вивчення цього подання», — так описує процедуру Пинзеник.
Та поки комітет збирається з думками, фігурант справи встигне тричі втекти за кордон. Власне, деякі експерти та депутати припускають, що втеча вже мала місце. А інформація, яку оприлюднив голова Нацбюро з розслідувань Артем Ситник про арешт літака Онищенка, означає лише те, що слідчі органи поки що наглядатимуть за майном підозрюваного. 
Самого ж депутата в арештованому повітряному судні, ясна річ, не було. До речі, відповідаючи на питання, що робитиме НАБУ у випадку зникнення Онищенка, Ситник сказав: «До розгляду подання ми нічого не можемо зробити. Якщо це станеться, це буде доказом того, наскільки треба обмежувати депутатський імунітет». 
Нагадаємо, що «газового короля» Олександра Онищенка підозрюють у причетності до реалізації в попередні роки природного газу за заниженими цінами за договорами спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування». 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Український парламент 8-го скликання прийняв 7 тисяч законопроектів за 1,5 року. Мережа ОПОРА оприлюднила результати діяльності парламенту. З усіх поданих законодавчих ініціатив президентських законів ухвалила 80%. Серед фракцій найбільш плідна — президентська. Кожен другий законопроект, що подав Юрій Луценко, набув чинності — це парламентський рекорд. Хоч кількісно — це лише 15 законів. На рахунку партії Ляшка ухвалених законопроектів — 31, це лише 5-та частина з тих, що він зареєстрував.
Щодо кількості ініціатив на одного депутата рекорди б’є «Батьківщина». На одного нардепа — 82 законопроекти, проте вони рідко ставали законами. Ще один рекорд цієї партії — кількість осередків і приймалень на місцях. Щодо дисципліни, то лідирує «Народний фронт». Тут найменше прогульників і тих, хто не голосує. В екс-«регіоналів» — навпаки.