Море заявок і країн

17.06.2016
З 15 до 23 липня Одеса прийматиме Сьомий міжнародний кінофестиваль. Судячи з презентаційної прес-конференції, це буде наймасштабніший форум за всю його історію. Адже одних лише заявок на учать у ньому оргкомітет отримав близько 900. Це вполовину більше, ніж було надіслано минулого року. Фестивальна географія також солідна: 75 країн. І ще одна цифра, що додасть оптимізму скептикам, розчарованим станом українського кіно: вітчизняні кіномитці подали понад 250 пропозицій на участь у різних секціях ОМКФ-2016. 
До конкурсної програми вже за традицією було відібрано 12 стрічок. Уперше в історії фестивалю у цьому списку опинився мюзикл («Доньки дансингу», Польща), дебютує на ОМКФ ліванський кінематограф («Дуже велике кіно»), є кілька чорно-білих фільмів... Україну в міжнародному конкурсi представить картина Тараса Ткаченка «Гніздо горлиці» з Риммою Зюбіною та Віталієм Лінецьким у головних ролях. Саме ця стрічка, як відомо, спровокувала потужні обговорення у соцмережах після того, коли її відібрали до Московського МКФ. Тарас Ткаченко заперечив будь-яку можливість участі в цьому фесті, а місцем свого першого творчо-бойового хрещення обрав Одесу. Голова журі міжнародного конкурсу — британський кінорежисер та письменник Крістофер Хемптон. 
У Національну конкурсну програму ОМКФ потрапили п’ять повнометражних фільмів («Гніздо горлиці», «Блакитна сукня» Ігоря Мінаєва, документальний «Холодний яр» Аліни Горлової, «Моя бабуся Фанні Каплан», яку знімала Альона Дем’яненко, фільм-реконструкція Євромайдану у Львові «Varta 1, Львів, Україна» Юрія Грицини) та двадцять короткометражних. Оцінюватиме роботи українських режисерів міжнародне журі на чолі з режисером Валентином Васяновичем. 
Уперше на ОМКФ запланована програма документального кіно. У журі якого — відома російська режисерка та керівник Школи документального кіно і театру Марина Разбєжкіна. Разом iз «Чілдрен-кінофестом» ОМКФ представить дитячу програму — буде безплатно показано п’ять фільмів. Почесним гостем фестивалю стане німецький режисер Крістіан Петцольд, який презентує ретро­спективу своїх фільмів. Серед інших ретроспектив фестивалю — програма «Шекспір у кіно», до якої ввійшли знакові екранізації творів Великого Барда, у тому числі й славнозвісний «Гамлет» Лоуренса Олів’є, датований 1948 роком. Програма «Фестиваль фестивалів» обіцяє кіногурманам картини, що брали участь у топ-фестивалях світу. 
Фільм-переможець ОМКФ-2016 отримає винагороду 5 тисяч євро, кращі режисер та актор чи актриса — відповідно 3 і 2 тисячі євро.