Момент істини

17.06.2016
Момент істини

Вийшовши на заміну, півзахисник мадридського «Атлетико» Антуан Грізманн (№7) приніс французам перемогу над Албанією. (Фото з сайта УЄФА.)

Учорашній день на Євро мав стати моментом істини для збірної України. «Гра проти Північної Ірландії — ключовий для нас матч. Лише за позитивного підсумку ми збережемо шанси на вихід з групи», — наголошував перед поєдинком проти «зелено-білих» один із тренерів української команди Андрій Шевченко. Поразка німцям у стартовому матчі турніру не залишила українським футболістам особливих варіантів для маневрів. «Ми не маємо більше права на помилку», — казав форвард «синьо-жовтих» Євген Селезньов. 

Емоції та характер

Матч проти північно-ірландців — то, по суті, була найліпша нагода для вітчизняних футболістів поповнити очковий багаж трьома пунктами (а от передбачити підсумок двобою з поляками неймовірно складно). На думку переважної більшості експертів, колектив Майкла О’Ніла — умовний аутсайдер групи С. Букмекери вважають, що шанси Північної Ірландії на вихід з групи С — найнижчі. 
Їхній поєдинок з поляками лише підтвердив прогнози. Дебютант європейського форуму впродовж 90 хвилин ігрового часу лише й думав, як не пропустити. У першому таймі того матчу підопічні О’Ніла не завдали в бік воріт «кадри» жодного удару. На поєдинок проти українців наставник північно-ірландців обіцяв змінити тактику й «завантажити» роботою головного бомбардира збірної Кайла Лаферті, котрий у першому поєдинку просидів на голодному пайку. Якщо так, то, в певній мірі, це повинно було полегшити життя нашим футболістам, котрі, як відомо, не надто добре вміють зламувати масовану оборону суперника. Приміром, в останніх двох побаченнях з північно-ірландцями, які відбулися під час відбору на ЧЄ-2004, «синьо-жовті» не забили у ворота опонента жодного м’яча. Водночас до зустрічі на французькому Євро українські збірники «зелено-білим» не програвали: під час «спарки» у кваліфікації на ЧС-1998 «синьо-жовті» відсвяткували подвійну перемогу; їхні ж зустрічі в сезоні 2002/2003 років завершилися «сухими» мировими.
«Із фізичними кондиціями проблем немає. Головне, аби хлопці змогли відновитися емоційно та ментально», — хвилювався очільник української команди Михайло Фоменко, наголошуючи, що на перше місце в дуелі з Північною Ірландією повинен вийти характер. Загалом, Михайлу Івановичу та його підопічним не звикати грати в режимі «кожен матч, як останній». Власне груповий відбір на ЧС-2014 Фоменко та К° проходили саме під таким гаслом. Тоді, нагадаємо, максимальна концентрація та повна самовіддача дозволили нашим футболістам виправити непросту ситуацію в «пульці». Потрапити ж на бразильський «мундіаль» нашим хлопцям не дозволили амбітні французи, котрі вийшли переможцями в тому драматичному «плей-оф».

Агресивні й дуже небезпечні

Зазначимо, що додаткового емоційного забарвлення грі наших збірників проти Північної Ірландії міг надати факт самого їхнього перебування в Ліоні — місті, де була написана одна з найславетніших сторінок вітчизняного футболу. Тут у 1986 році київське «Динамо» стало переможцем Кубка кубків. Щоправда, тріумфу вихованців Валерія Лобановського аплодували глядачі на стадіоні «Жерлан», натомість матчі Євро-2016 проходять на новенькому «Стад де Люмьєр». Збудована за приватні кошти власників ліонського «Олімпіака» (бюджет — 450 млн. євро), вона стала першою у Франції ареною з приватним статусом. Загалом, матчі Євро-2016 проходять на десяти стадіонах, чотири з яких є новобудовами. Окрім Ліону, спеціально під ЧЄ звели арени в Ніцці, Бордо та Ліллі. До слова, особливістю останньої є розсувний дах, завдяки якому минулого року «П’єр Моруа» прийняв фінал чоловічого чемпіонату Європи з баскетболу, під час якого зібралася рекордна кількість глядачів — більше 27 тисяч.
Нагадаємо, що свій перший матч на цьогорічному Євро збірна України провела якраз у Ліллі. Тут же, позавчора, гостювали росіяни, котрі за кілька днів свого перебування у Франції здобули славу агресивної та неконтрольованої маси. Мова, звісно, йде не про російських футболістів — наразі підопічні Леоніда Слуць­кого поводяться на турнірі вельми скромно. Після сенсаційної нічиєї з англійцями вони програли словакам і опинилися перед реальною загрозою посісти в групі останню сходинку. А от їхні ультрас, щойно ступивши на французьку землю й зарядившись «пальним», почали демонструвати «своє обличчя», громлячи «всіх і вся». На жаль, від рук п’яних агресивних молодиків із Росії у Марселі загинув 51-річний англійський фан.
Французькі сили правопорядку мусили діяти: для початку затримали групу найактивніших «гастролерів», які організовано на автобусі тримали курс на Лілль. Частину з них уже відпустили, інших заарештували. Групу з 20 осіб вирішили депортувати. Що ж до тих, хто брав безпосередню участь у смертельному побитті англійця, французьке правосуддя, очевидно, винесе якесь особливе рішення.

Удома — перші

До речі, на арені «П’єр Моруа» у Ліллі свій останній матч у групі зіграють господарі турніру, котрі вже оформили вихід до 1/8 фіналу. Здобувши другу перемогу в своєму квартеті, підопічні Дідьє Дешама стали першими учасниками «матчів на виліт». Як і в поєдинку першого туру проти румунів, оформити перемогу над непоступливими албанцями «галли» змогли в останній момент. Попри тотальну перевагу над збірною-новачком єврофоруму, матеріалізувати свою перевагу «триколірним» вдалося лише на останніх хвилинах двобою. Знову на високому рівні провів поєдинок півзахисник «триколірних» Дімітрі Пайє. Демонструючи високу продуктивність під час розгортання атак своєї команди, футболіст «Вест Хема» змусив спеціалістів порівнювати себе з легендарним Зіданом. Прискіпливі статистики вже порахували, що в перших двох поєдинках ЧЄ Пайє створив для своїх партнерів 14 голевих нагод. Натомість рекорд його великого попередника — 15 подібних дій на ЧЄ-2004. Щоправда, свої найвагоміші елементи Зізу продемонстрував трохи раніше: у 1998 році, коли забив переможний м’яч французької збірної у фіналі домашнього «мундіалю», та в 2000-му, посприявши перемозі своєї команди на Євро.
До вирішального поєдинку ЧЄ-2016 французам іще далеко, проте хлопці Дешама — капітана тієї чемпіонської команди — демонструють неабиякі натхнення та завзяття. «У пізніх голах немає нічого нового. Наша збірна вже не раз демонструвала, що здатна виривати перемоги в останній момент», — сказав Пайє — автор двох пізніх голів збірної Франції на домашньому єврофорумі. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. 1-й тур. Група F. Австрія — Угорщина — 0:2 (Солої, 62; Штібер, 87; вилучення: Драгович, 66 (А)), Португалія — Ісландія — 1:1 (Нані, 31 — Б’ярнасон, 50).
2-й тур. Група В. Росія — Словаччина — 1:2 (Глушаков, 80 — Вайсс, 32; Гамшик, 45)
Група А. Румунія — Швейцарія — 1:1 (Станку, 18 (пен.) — Мехмеді, 57)
Франція — Албанія — 2:0 (Грізманн, 90; Пайє, 90+6).
Турнірне становище: Франція — 6, Швейцарія — 4, Румунія — 1, Албанія — 0.