Папа для Донбасу: в Україну приїздить «друга особа» Ватикану

15.06.2016
Від сьогодні й по 20 червня в Україні з офіційним візитом перебуватиме генеральний секретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін. Головна мета візиту — продемонструвати солідарність з українцями у непростий період, а також запустити гуманітарну програму «Папа для України» для допомоги тим, хто постраждав у результаті війни на Донбасі. Про це повідомили в Апостольській нунціатурі в Україні (посольство Ватикану в Україні).
 
За п’ять повних днів «друга особа Ватикану» відвідає Київ, Запоріжжя та Львів. Програма візиту надзвичайно насичена і включає в себе дипломатичну, пасторальну і гуманітарну частини. Так, кардинал Паролін зустрінеться з Президентом України Петром Порошенком, Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм і міністром закордонних справ Павлом Клімкіним. У Запоріжжі та Львові він проведе зустріч iз головами обласних державних адміністрацій. 
 
Пасторальна складова візиту включає в себе зустріч iз римо-католицьким і греко-католицьким духовенством, відвідування духовних навчальних закладів, участь у трьох месах, зустріч iз Всеукраїнською радою Церков. Кардинал Паролін також зустрінеться з вимушеними переселенцями в Запоріжжі, в Києві вшанує пам’ять Небесної сотні і жертв Голодомору. Програма також передбачає «зустріч iз бідними».

Речник Ватикану Федеріко Ломбарді назвав приблизний розмір благодійної допомоги, яку католики Європи зібрали для громадян Донбасу і переселенців з ініціативи Папи Римського Франциска. Головний кабінет нового комітету буде розміщуватися в курії Харківсько-Запорізької єпархії. Від його імені будуть діяти волонтери, покликані гарантувати фактичну доставку зібраних коштів постраждалим.
 
Нагадаємо, що у Ватикані Папа Римський помолився за мир в Україні. Під час меси на площі Святого Петра Франциск звернувся до всіх українців і побажав якнайшвидшого припинення війни.