Позастатутна смерть: у загибелі у Семиполках солдата підозрюють ротного

15.06.2016
Триває розслідування обставин трагічного випадку у військовій частині в Семиполках, де внаслідок численних травм від побиття, пробувши кілька днів у комі, помер 33-річний мобілізований солдат Ігор Тимощук.

Родичі загиблого та правозахисники переконані, що чоловіка відлупцювали та вбили за наказом ротного командира. Хоча військові стверджують, що Тимощук страждав від епілептичних конвульсій, під час яких і впав на підлогу та вдарився головою, і спростовують версію про агресію до солдата з боку командира. Обставини інциденту з’ясовувала спеціальна військова комісія з Києва.
 
«Було опитано понад 150 військовослужбовців військової частини. Крім того, ми опитали в телефонному режимі тих, хто вже звільнився. Більшість iз тих, кого опитували, не підтвердили факти позастатутних взаємин до військовослужбовців по мобілізації», — заявив начальник управління психологічного забезпечення Генштабу України Сергій Грилюк.

Однак родичі загиблого не вірять в офіційну версію, стверджуючи, що падіння не може спричинити таких травм: «Голова розбита, череп розколотий позаду, рвана рана — так лікар говорив. Гематоми на обличчі, око розбите. На грудях гематоми», — розповів батько загиблого солдата Петро Тимощук. 
 
Близькі покійного продовжують стверджувати про конфлікти Тимощука зі своїм ротним. За їхніми словами, Ігор не раз потрапляв до лікарні з побоями і скаржився, що командир погрожував узагалі вбити його.

«Місяць тому син уже лежав у шпиталі. Тоді через побиття він втратив слух на одне вухо», — повідомив батько. «Погрожував ротний цей, Войтенко, що вб’є його. Він особисто мені говорив, що його вб’ють», — зазначив брат Тимощука. Сам же підозрюваний командир від будь-яких коментарів відмовляється. Наразі військова прокуратура продовжує розслідувати смерть солдата. 
 
За словами головного військового прокурора Анатолія Матіоса, за два роки російської агресії на Донбасі небойові втрати української армії склали 1294 військовi. Високий рівень смертності викликаний хворобами і не тільки. Зокрема, трагічні випадки мали місце через ДТП, отруєння, вбивства і самогубства.

«Дорожньо-транспортні пригоди — 112 випадків, отруєння, в тому числі наркотичними, алкогольними засобами, — 96 випадків, самогубство — 259 випадків, умисне вбивство одне одного — 121 випадок, нещасні випадки: каліцтва, травматизм — 148 випадків, порушення правил пожежної безпеки, поводження зі зброєю та боєприпасами — 111 випадків, порушення заходів безпеки — 40 випадків, захворювання — 405 фактів, коли настала смерть унаслідок хвороби, інші підстави — 2», — наголосив військовий прокурор. На думку Матіоса, високий показник смертності через хвороби спричинила низька якість проведення призовної кампанії.