Друга перемога: з Росії повернулися Геннадій Афанасьєв та Юрій Солошенко

15.06.2016
Друга перемога: з Росії повернулися Геннадій Афанасьєв та Юрій Солошенко

Геннадій Афанасьєв та Юрій Солошенко (зліва).

Від ранку вчора тривала інтрига: повернуть в Україну чи ні цього дня ще двох московських бранців — Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка. Міністр юстиції України Павло Петренко раніше розповідав, що українська сторона 11 червня передала Росії всі необхідні документи для їхнього повернення на Батьківщину.

Російський літак, який міг забрати з України людей, яких збиралися обмінювати на українських заручників, сів у Гостомелі поблизу Києва приблизно о 14:00 годині. Росія хоче свободи для двох своїх громадян, котрих підозрюють у причетності до сепаратистських заворушень в Одесі 2 травня 2014 року.
 
Нагадаємо, що Юрій Солошенко — колишній директор полтавського заводу «Знамя», котрий раніше входив до оборонно-промислового комплексу СРСР. У серпні 2014 року екс-колега запросив Солошенка для надання консультації на одне із московських підприємств. На режимному об’єкті полтавчанина й заарештували. Найстаріший серед 28 політзаручників Кремля, 74-річний онкохворий Солошенко був звинувачений у шпіонажі на користь України. Він, нібито, збирався вивезти на вантажівці з заводу секретне обладнання, за що й отримав шестирічний термін ув’язнення. 
 
Не менш небезпечним, за версією росіян, є й Геннадій Афанасьєв. У травні 2014 року його заарештували у Сімферополі й згодом звинуватили у діяльності так званих «терористів групи Сенцова». Ці «диверсанто-терористи» із групи «Правого сектору», за версією ФСБ, готували низку терактів на території Криму. Тож, як «члена» цього угруповання, Афанасьєва засудили до семирічного терміну ув’язнення.
 
Мама Геннадія приїхала до Києва, щоб чекати на повернення сина в Україну. У ранковому ефірі одного з телеканалів 14 червня радник глави СБУ Юрій Тандіт сказав: «Ми готові на будь-які компроміси для звільнення заручників і політв’язнів. По кожному українцю, хто перебуває у Росії, відбуваються переговори щодо їх звільнення!»
 
«Нарешті! Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв уже на борту українського літака і вилітають з Москви до України. Як довго ми боролися за цю мить!» — написав близько 15-ї на своїй сторінці у «Фейсбуцi» Петро Порошенко.