На Донбасi слухають Москву: депутати з'їздили в зону АТО

15.06.2016
Робочий настрій парламенту (у вівторок зранку передбачалося, що депутати вирішать iз десяток важливих питань) був знівельований «бенефісом» лідера Радикальної партії Олега Ляшка, який укотре заблокував парламентську трибуну. Крiм певних двох вимог, цього разу протестну акцію головного радикала викликав намір Ради розглянути список претендентів на посади членів ЦВК, представлений Президентом Петром Порошенком. 
 
У цьому переліку з 11 персон не враховані побажання всіх парламентських фракцій, тоді як закон зобов’язує главу держави взяти до уваги точку зору всіх сторін. Блокуючи трибуну, Ляшко підкреслив: його політична сила не підтримає й не голосуватиме за список Президента.
 
Напередоднi на погоджувальній раді парламенту Юлiя Тимошенко озвучила вимогу залишити у складі ЦВК Жанну Усенко-Чорну (креатуру «Батьківщини»). Лiдерка БЮТ також категорично наполягла на необхідності проведення позачергових парламентських виборів. «Антинародна більшість», сформована у нинішній Раді, може бути зруйнована саме у такий спосіб, підкреслила Тимошенко. А спікер Верховної Ради Андрій Парубій назвав її слова «піаром». 
 
А тим часом, поки політики чубляться та наввипередки доводять свою відданість інтересам пересічних громадян, в країні означилася ще одна проблема. Виявляється, що створений Президентом Порошенком «Мінстець», тобто міністерство інформаційної політики, має серйозні прогалини у своїй роботі. Як зазначила депутат від «Народного фронту» Вікторія Сюмар, «ціла 30-кілометрова зона в АТО покрита сьогодні російськими телеканалами, і там немає українських сигналів. Ми ходили по людях і запитували, чи знають люди в зоні АТО, хто з ким воює і хто їх обстрілює». 
 
«Знаєте, що нам відповідали? Нам відповідали: ну, це, напевно «Айдар» воює зі Збройними силами України. А знаєте, чому вони так думають? Тому що їм це показує «Росія-24», тому що іншого — українського — сигналу там немає», — сказала Сюмар. «Але там є українські патріоти, там є керівники сіл, які посеред села, де базари, ставлять гучномовці — такі, як під час Другої світової війни. Уявляєте собі?..» — розповіла депутат.
 
Такі величезні недоліки у веденні пропагандистської кампанії не можуть не турбувати парламентаріїв. Теоретично. Бо на практиці на порядку денному опиняються зовсім інші питання. Вчорашній день у Раді — зайве тому підтвердження.