Камера для топ-менеджера: Андрій Кошель «сидітиме» в СІЗО два місяці

15.06.2016
Камера для топ-менеджера: Андрій Кошель «сидітиме» в СІЗО два місяці

Андрій Кошель одразу після затримання бійцями «Альфи».

Голосіївський райсуд Києва обрав запобіжний захід Андрію Кошелю — екс-керівнику компанії СЄПЕК, яка номінально належить олігарху-втікачу Сергію Курченку. Згідно з постановою суду, Кошель заарештований на два місяці. Також Феміда встановила  заставу для топ-менеджера «младоолігарха» в розмірі 200 млн. гривень.
 
Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури, «14 червня 2016 року ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва до підозрюваного Кошеля — керівника окремої структури злочинної організації Януковича «СЄПЕК» застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на два місяці з правом внесення застави в розмірі 200 млн. грн.».
 
Пану Кошелю інкримінують ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації) КК України.
 
Нагадаємо, що Андрія Кошеля затримали 12 червня під час спроби перетину державного кордону України на території Львівської області в пункті пропуску «Краковець». Затримання проводили бійці спецпідрозділу СБУ «Альфа» спільно зі слідчим ГПУ та прикордонниками. 
 
За словами головного військового прокурора Анатолія Матіоса, під час обшуку в Андрія Кошеля знайшли клинок iз гравіюванням Служби безпеки президента Російської Федерації. 
 
«Проводимо обшуки в затриманого при спробі виїзду до Польщі співвласника трастового фонду Курченка... Не питання, що ми знайдемо. Питання — хто і за що йому вручив оцей клинок, який щойно знайшли у нього під час обшуку. На ньому просто гравіювання «Служба безопасности Президента Российской Федерации», — написав Матіос на власній сторінці у Facebook. — Просто ні за що таке не пишуть і не вручають. Затриманий жив серед нас весь цей час... Утікав. Зловили».
  
Андрія Кошеля неофіційно називали соратником Сергія Курченка, але хто він і звідки — достеменно не відомо. Кошель є фігурантом кримінального провадження, яке стосується продажу зрідженого газу на спецаукціонах. Згідно зі статутними документами ТОВ «СЄПЕК», він є главою компанії і її засновником — Кошель вніс у її статутний капітал 100 мільйонів гривень.
 
Самого Сергія Курченка, якого у пресі називають «младоолігархом», пов’язують iз «Сім’єю» Віктора Януковича (фінансово-промисловою групою, якою неофіційно керував старший син екс-президента — Олександр Янукович. — Ред.).  Курченко, за даними СБУ і Ген­прокуратури, був головним фінансистом «Сім’ї», через чиї руки проходили «брудні гроші», а не успішним бізнесменом, як його намагалися представити в часи Януковича.