До нас прийшла Верона

15.06.2016
До нас прийшла Верона

Унікальні роботи італійців — у Києві. (Фото iз соціальної мережі.)

У Національному музеї мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенків у Києві до 22 червня можна  побачити 17 картин iз музею Кастельвеккіо у Вероні. Ці твори викрали зловмисники у листопаді 2015 року, а нещодавно їх знайдено і врятовано в Україні. Це  шедеври Рубенса, Пізанелло, Тінторетто, Белліні, Мантеньї, Карото. 
Ось  «Мадонна з перепелицею» Пізанелло — різнобічно обдарованого майстра, якого зазвичай називають останнім живописцем пізньої готики та першим скульптором Відродження. «Мадонна з перепелицею» є частиною невеличкого приватного вівтаря із зображенням Діви Марії, яка ніжно пригортає до себе немовля Христа. Два янголи коронують її посеред квітучого hortus conclusus — садочка, що символізує чистоту Мадонни та є алюзією Раю. Зображення перепелиці, завдяки якій картина отримала свою «власну» назву, згідно з християнською традицією, символізує Спасіння.
Ім’я веронського художника Джована Франческо Карото, вчителя славетного Паоло Веронезе, є не дуже відомим широкому загалу, на відміну від його картини «Портрет хлопчика з дитячим малюнком». Цей портрет є своєрідною візитівкою музею Кастельвеккіо і, вочевидь, саме тому привернув увагу злодіїв. У мистецьких творах того часу дітей зазвичай зображували як маленьких дорослих, вони були поважними членами впливових заможних родин і запорукою процвітання сімейства у майбутньому. Картина Карото є чи не єдиним у XVI столітті  зображенням дитини, яка поводиться відповідно до свого віку.
Злодії нашвидкуруч вирізали полотна з рам. На картинах залишилися подряпини, а самі вони сьогодні настільки крихкі, що в Києві їх навіть повісити не змогли — довелося розкладати на своєрідних мольбертах. «Оцей спеціальний кіот iз дуже складною конструкцією, яку ви не бачите, допомагає шматочку старого полотна триматися на цій основі», — пояснила куратор виставки Олена Живкова.
Президент Петро Порошенко, який  взяв участь у відкритті виставки «Врятовані скарби Італії», сказав:  «У чому унікальність? Зазвичай, це перебуває виключно в компетенції слідчих органів, бо є складна робота страхових компаній, реставраторів, захисту та безпеки. Але я радий, що внаслідок нашої співпраці сьогодні українська громада буде мати можливість ознайомитись із цими великими творами мистецтва». За словами Президента, ця виставка є символом  відповідального ставлення України до своєї культурної спадщини та надбань європейських народів. Петро  Порошенко нагадав,  як у 2009 році у музеї Ханенків італійські карабінери передали Україні артефакти часів Київської Русі, які потрапили контрабандою до Італії.
Після завершення слідства світові шедеври передадуть італійському музею. «Це є свідченням ефективної співпраці України та Європейського Союзу, України та Італії, а також тих дружніх стосунків та довіри, які є між нашими країнами», — зазначив глава держави.
Посол Італії в Україні Фабріціо Романо наголосив, що за  час існування відносин між державами, культурна цінність виставки є найбільшою. А мер Верони Флавіо Тосі сказав, що всі українські громадяни відтепер можуть безкоштовно відвідувати всі музеї Верони. 
До речі, заради того, щоб усі охочі мали змогу познайомитись із творами італійських живописців, навіть подовжують час роботи музею  до 20:00 (каси завжди працюють на півгодини менше). Щоправда, повна вартість квитка — 70 грн.; для студентів — 37 грн., школярів і пенсіонерів — 22 грн.