Життя у кубі

15.06.2016
У місті Дніпро стартував фестиваль аудіовізуального мистецтва «Конструкція», який проходить за підтримки Агентства міжнародного розвитку США (USAID). Відкрили виставку «Без місця», присвячену переселенцям в Україні. 
Творіння дизайнерів має вигляд величезного куба, що складається з різнобарвних,  ніби «спресованих» одягу і взуття, що вже були у вжитку. За словами організаторів, представників об’єднання «Культура медійна», арт-об’єкт повинен нагадувати глядачам про проблеми, пов’язані з переселенцями в Україні, а також про цінності людського співчуття знедоленим. «Хтось побачить у кубі в поспіху зібрані переселенцями речі, хтось — матеріальні цінності, через які переселенці не залишають свої напівзруйнованi будинки, ризикуючи життям. А інша людина побачить мотлох, який замість того, щоб викинути, в пориві співчуття люди передають вимушеним переселенцям. Куб — це позиція. І ми нею обмежені», — зазначають організатори.
Виставку доповнюють два зали з медіа-інсталяціями — «Транзитна зона» і «Зал очікування», де на десяти мультимедійних та широкоформатному екранах демонструють відеорозповіді вимушених переселенців з Донбасу і Криму, які розповідають свої історії виїзду з малої  батьківщини та адаптації до нових умов. Інсталяцію «Зал прибуття» розташували в залі очікування залізничного вокзалу «Дніпро-Південний». Вибрали  місце  не випадково: вокзал із його типовою радянською архітектурою, великим соцреалістичним мозаїчним панно і захаращеною територією бачиться  як «місце невизначеного стану». 
За офіційними даними, у Дніпропетровській області налічується понад 80 тисяч переселенців із Донбасу і Криму.