Сміттєві береги

14.06.2016
Сміттєві береги

На березі столичного озера.

Одне з найгарніших та найзеленіших колись міст Європи — Київ — із кожним роком стає все менш і менш привабливим. Тотальна забудова примітивними, в архітектурному розумінні, багатоповерхівками нищить краєвиди міста, не залишаючи жодного вільного клаптика у місті.
А варварське ставлення до природи обурює й шокує. Про яку Європу ми мріємо, нам iще довго торувати туди шлях. Що там говорити за загиджені сміттям, сховані від стороннього ока галявини в лісах, балки, лісосмуги, якщо в столиці сучасні варвари влаштували чергове несанкціоноване звалище!
Йдеться про береги озера Тягле, що у Дарницькому районі Києва, які швидкими темпами перетворюються на зону екологічного лиха. Ця зона розташована недалеко від сміттєспалювального заводу, а звалище вже набуло чималих розмірів. І, як розповідають місцеві жителі, іноді воно загоряється не без допомоги бомжів чи наркоманів, чи ще когось. Кілька разів сморід від пожеж добирався навіть у Бортничі. Варто зазначити, що не позаздриш жителям цієї місцини й через сусідство зі сміттєспалювальним заводом, від якого також частенько «попахує».
«У 2015 році багато активістів почали зі звалищем боротися, — повідомив у «Фейсбуці» активіст Євген Лоюк. — Зараз звалище ніби прикрили, але сміття там так і лежить. Причому в досить епічних масштабах. Значну його  частину зарили у котловани, вириті попередньо».
Як завжди, чиновники, які повинні моніторити ситуацію в місті, про все дізнаються нібито в останню чергу завдяки небайдужим громадянам. А як iще розцінити недолуге пояснення у Департаменті міського благоустрою його керівника Андрія Фіщука: «Я вперше чую про це. До нас таких звернень не надходило. Дякую за інформацію, ми перевіримо»?
Коли вже ми навчимося цінувати подароване природою? Адже на Заході у містах не засипають водойми, аби побудувати чергову висотку й набити кишені товстосумів. Там облагороджують місцину, запускають у місцеві озера рибу, розводять птахів, аби міський житель міг прийти й відпочити в цій оазі посеред сучасного міста.