Україна експортувала майже 38 млн. тонн зерна

14.06.2016
Україна експортувала майже 38 млн. тонн зерна

Україна нарощує експорт зерна.

Під Києвом працює виставка "Агро-2016", а в Мінагрополітики нукають нові шляхи підтримки малих та середніх фермерів. Читайте огляд найсвіжіших аграрних новин.

Латвія — Чернігівщина

Україна та Латвія готують спільний проект із розвитку молочного скотарства в Чернігівській області й готові продовжувати вже розпочаті проекти. Міністр агрополітики Тарас Кутовий iз міністром сільського господарства Латвійської Республіки Янісом Дуклавсом узгодили спільні плани на XXVIII Міжнародній агропромисловій виставці «Агро-2016». Зокрема, сторони обговорили пріоритетні напрями дво­сторонньої співпраці у сільськогосподарській галузі, сфері лісового та рибного господарства. 
 
«Переконаний, що наша співпраця допоможе реалізувати багато важливих проектів, які ми намітили у рамках реформ», — зазначив Тарас Кутовий. Міністр сільського господарства Латвійської Республіки висловив сподівання на успішну реалізацію проекту центру молочного скотарства в Чернігівській області. Для нас також важливий обмін інформацією щодо лісової та рибної галузі між нашими країнами. Ми переконані, це дасть позитивний результат», — сказав Яніс Дуклавс. 

Гарантії якості

Ми маємо створити для бізнесу комфортні умови, але при цьому повинні гарантувати безпечність української продукції на зовнішньому і внутрішньому ринках, заявив голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа під час Українського інноваційного агропромислового форуму.
 
Він зазначив, що останнім часом отримує безліч питань щодо якості вітчизняної продукції, зокрема харчової. На думку Володимира Лапи, у більшості випадків українська продукція за показниками безпечності та якості не поступається продукції, яка виробляється в країнах Євросоюзу, Канаді та США. Проблема полягає в тому, щоб переконливо донести цю інформацію до міжнародних партнерів.
 
«Наведу лише один приклад. Для того щоб подати заявку на експорт до ЄС м’яса великої рогатої худоби, потрібно впроваджувати в Україні програму моніторингу, прогнозування й оцінки ризику появи губчастоподібної енцефалопатії ВРХ, яка коштує 35 мільйонів гривень. На рік. І фактично через фінансові обмеження затримується процес визнання української продукції на закордонних ринках збуту», — зауважив голова Держ­продспоживслужби. 
 
Водночас, незважаючи на брак бюджетних коштів, проведено величезну роботу з виходу вітчизняної продукції на світовий ринок. «Для цього потрібні перевірки, у результаті яких ми могли б гарантувати безпечність продукції для українського споживача і гарантувати визнання української продукції на світовому ринку збуту. 

В очікуванні держпідтримки

Міністерство аграрної політики та продовольства разом iз Міністерством фінансів шукають можливість виділення додаткових коштів на підтримку малих та середніх фермерських господарств у нинішньому році. Про це заявив очільник Мінагрополітики Тарас Кутовий під час брифінгу на XXVIII Міжнародній агропромисловій виставці «Агро-2016».
 
«Ми розглядаємо пропозицію про збільшення обсягів фінансової допомоги малим аграріям і опрацьовуємо її з Міністерством фінансів. Думаю, найближчим часом буде зрозуміло, чи з’являться ці додаткові ресурси. Напрям підтримки розглядається для виробників iз площами в обробітку до 500 га, які зараз не можуть користуватися комерційним кредитуванням», — зазначив міністр. Підтримка малих фермерів буде реалізована у контексті кооперації, оскільки підтримка одного не зможе забезпечити суттєвих інфраструктурних змін. А якщо це буде об’єднання з п’яти-семи гравців, то вони зможуть змінити інфраструктуру, зможуть уже добудувати собі якісь сушки на кооператив, і це вже створить додану вартість.

Експорт зернових

На кінець минулого тижня обсяги експортованих з України нинішнього року зернових досягли 37,292 млн. тонн. У тому числі пшениці — майже 16 млн. тонн, кукурудзи — понад 16 млн. тонн, ячменю — 4,32 млн. тонн, інших зернових — 231 тисячі тонн. Окрім того, на 10 червня з України експортовано майже 319 тис. тонн пшеничного борошна. Таким чином, загальні обсяги експорту зернової продукції становлять 37,721 млн. тонн.