Вимкніть цих жаб!

14.06.2016
Як відомо, у французів до жаб свої сентименти. Утім, якщо ці жаби не лежать на тарілці з вишуканим гарніром та екзотичним соусом, а квакають під вікном, ставлення до них може змінитися. Так, один француз із села Гри­ньоль на південному сході країни подав до суду на своїх сусідів зі скаргою на те, що жаби, які живуть у їхньому ставку, його дратують.
 
Судова процедура тривала чотири роки. І марно поважна родина Пешра намагалася довести, що жаби, які живуть в їхньому ставку, дикі, і що ставок вони будували для краси і затишку, а не тільки для жаб. Суд, зваживши всі аргументи сторін, таки став на бік позивача.

Остаточним аргументом були заміри гучності жаб’ячого квакання в одній із його кімнат, яке при відкритому вікні сягало 63 децибели. І хоча рівень звуку в 40-60 децибел вважається нормальним природним фоном, та й власник ставка, Мішель Пешра, переконував, що жаб’яче квакання — це «звичайний сільський шум», сусід назвав ці «піснеспіви» пекельними, стверджуючи, що в шлюбний період (з квітня по червень) він узагалі не може спати.

Зрештою, суд поклав цій суперечці край, зобов’язавши стареньких засипати ставок. Зробити це вони мають протягом найближчих чотирьох місяців, інакше їм загрожує штраф у 150 євро за кожен прострочений день. Що робити сторонам, якщо жаби і після цього не припинять свої «концерти», суд не уточнив.