Оптимістичне прискорення: аналіз матчу Україна-Німеччина

14.06.2016
Оптимістичне прискорення: аналіз матчу Україна-Німеччина

Німці «на класі» переграли збірну України. (Фото з сайта 2016.football.ua)

Не в останню чергу завдяки збільшенню кількості учасників Євро-2016 до 24 команд збірна України вперше в своїй історії змогла через кваліфікацію пробитися на континентальний форум. Зміна формату ЧЄ розширила горизонти для його учасників і на фінальному етапі — тепер до «плей-оф» турніру можна потрапити і з третього місця в «пульці».
 
Програвши в стартовому матчі потужним німцям, національна збірна України опинилася в ролі наздоганяючих, і тепер, як каже головний тренер «синьо-жовтих», усе в нашій групі вирішуватиметься в заключних двох матчах — iз командами Північної Ірландії та Польщі, в яких нашим хлопцям потрібно взяти  як мінімум (аби були підстави для потрапляння до числа чотирьох кращих «третіх» збірних) чотири пункти.
 
Звісно, нікому в нашому таборі не хотілося програвати на старті Євро-2016, проте наразі клас збірної України не дозволяє їй упродовж 90 хвилин на рівних тягатися з чинним чемпіоном світу. Нетривала за часом демонстрація «синьо-жовтими» своїх максимальних здібностей у грі з німецькою командою дозволяє сподіватися, що підопічні Михайла Фоменка зможуть виконати головне завдання на турнір і вийти з групи. Щоправда, для цього в поєдинках із поляками та північними ірландцями нашим збірникам потрібно реалізовувати свої моменти.
 
Починати ЧЄ матчем проти його головного фаворита — не найкраща перспектива, проте одразу наші футболісти побачили рівень змагань. Напередодні протистояння з німцями очільник «синьо-жовтих» Михайло Фоменко обіцяв дати чемпіонам світу бій. Своє слово вимогливий фахівець стримав. Епізодами навіть здавалося, що, окрім непоганої гри, є у наших футболістів і нагода відібрати у німців очки.

Утім підвела хлопців виконавська майстерність. Дехто з наших збірників киває на удачу, яка, за їхніми словами, начебто відвернулася від «синьо-жовтих», не дозволивши їм розпечатати ворота Мануеля Нойєра. Утім Фоменко визнає: «Німецька збірна — це машина. І нічого з цим фактом не вдієш. Голеві моменти були й у нас, але ми нічого не реалізували».
 
Без сумніву, випадкових перемог на чемпіонатах Європи не трапляється. Приміром, відсвяткувати тріумф у стартовому поєдинку господарям Євро допоміг диво-гол Дімітрія Пайє з «Вест Хема». «Не так давно на подібного роду футбольні шедеври я й розраховувати не міг. Але я працював, важко працював», — написав у своєму «Твіттері» новий герой Франції, ім’я якого до матчу з румунами було не надто добре відоме широкій футбольній спільноті.
 
Загалом стартові дні ЧЄ-2016 проходять без несподіванок. Усе, як кажуть, по грі. І навіть мирова, розписана англійцями та росіянами, теж — по ділу. Забивши гол, недосвідчені «Леви» Роя Ходжсона (англійці — наймолодша збірна Євро) занадто рано повірили у свою перевагу над командою Леоніда Слуцького. За що, в підсумку, й по­платилися. 
 

ТАБЛО ЄВРО-2016
 

Група C. Німеччина — Україна — 2:0 (Мустафі, 19; Швайнштайгер, 90+2; Н: Нойєр, Хеведес, Боатенг, Мустафі, Гектор, Хедіра, Кроос, Мюллер, Озіл, Дракслер (Шюррле, 78), Гьотце (Швайнштайгер, 90); У: П’ятов, Федецький, Хачеріді, Ракицький, Шевчук, Сидорчук, Степаненко, Ярмоленко, Коваленко (Зінченко, 74), Коноплянка, Зозуля (Селезньов, 66)), Польща — Північна Ірландія — 1:0 (Мілік, 51).
 
Група А. Франція — Румунія — 2:1 (Жиру, 57; Пайє, 89 — Станку, 65 (пен.)), Албанія — Швейцарія — 0:1 (Шер, 5; вилучення: Цана, 37 (А)).
 
Група В: Уельс — Словаччина — 2:1 (Бейл, 10; Робсон-Кану, 81 — Дуда, 61), Англія — Росія — 1:1 (Дайєр, 73 — В. Березуцький, 90+2).
 
Група D: Туреччина — Хорватія — 0:1 (Модрич, 41).