Міжнародна комісія показала уламок ракети зі збитого малайзійського «Боїнга»

08.06.2016
Міжнародна комісія показала уламок ракети зі збитого малайзійського «Боїнга»

Уламок ракети як іще одна важлива деталь слідства. (Фото з сайта dw.com.)

Розслідування трагедії рейсу МН17 триває вже два роки і не збавляє обертів. Незважаючи на те, що нещодавно було показано документальний фільм, а ще раніше — оприлюднено звіт, у якому винними у трагедії названо близько 20 російських військових, робота над з’ясуванням деталей продовжується.
 
Днями прокуратура Нідерландів опубліковала черговий звіт з інформацією, що на голландській авіабазі Гілз-Рейен експерти збирають по частинах фюзеляж літака «Боїнг», щоб встановити точну причину катастрофи.
 
Залучені до справи фахівці зі знанням української та російської мов прослуховують записи телефонних розмов, шукаючи також в аудіозаписах згадки про літак або інші слова і вирази, що мають значення для слідства. Роблять хімічний аналіз ґрунту, зразки якого зібрали з усіх місць, iз яких, імовірно, міг бути здійснений запуск ракети. 
 
Окрім цього, міжнародна комісія оприлюднила фото деталі ракети (яку вони називають соплом «Бука»), котра була знайдена на місці падіння літака. Як відзначається в офіційному документі, цей фрагмент розташований у нижній частині ракети «Бук» і призначений для випускання метального газу, що подібно до вихлопів автомобіля.
 
Наразі розслідувачі порівнюють знайдені уламки ракети з аналогічним реактивним снарядом, зразок якого вони отримали і розібрали, щоб зрозуміти, з чого вона складається. Експерти планують завдяки комплексу всіх цих дій усе ж докопатись до істини: звідки було зроблено запуск, яким чином був знищений літак, чи був він знищений випадково або навмисно, підкреслили в комісії. 
 
Незважаючи на неоднозначні відповіді і питання, що постійно виникають у ході розслідування, слідча комісія відзначає, що розслідування трагедії значно просунулося вперед. Країнам, які залучені до розслідування, відправили певні інформаційні запити. Утім відповіді на деякі з них чекають уже два місяці.
 
Зокрема, Російська Федерація ще досі не надала інформацію про системи «Бук», наголосили слідчі, додавши, що початкові результати кримінального розслідування авіакатастрофи будуть опубліковані вже восени.