Заряд свіжості та бадьорості: українська збірна висадилася в спекотному Марселі

08.06.2016
Заряд свіжості та бадьорості: українська збірна висадилася в спекотному Марселі

Перед висадкою на середземноморському узбережжі Франції українські футболісти активно тренувалися в горах Швейцарії. (Фото з сайта euro2016.ffu.org.ua.)

Упродовж перших двох днів поточного тижня до Франції активно прибували учасники чемпіонату Європи, старт якого призначено на 10 червня. У понеділок же у Марселі висадилася й українська збірна, яка на час свого перебування в країні галлів мешкатиме в передмісті цього французького порту — містечку Екс-ан-Прованс.
 
На відміну від Євро-2012, коли більшість збірних відмовилася від стаціонарного проживання на території однієї з країн-господарок, бажаючих проігнорувати французьку землю не знайшлося, попри те, що останні півроку країна живе в умовах надзвичайного стану, який, нагадаємо, був проголошений після паризьких терактів.
 
Президент Франції Франсуа Олланд визнав, що зі стартом Євро в країні знову підвищиться ризик терористичної загрози, проте пообіцяв задіяти максимальну кількість сил і засобів для підтримання безпеки на максимальному рівні.
 
Приміром, у столичному регіоні за порядком стежитимуть більше 13 тисяч військових. Моніторити ж ситуацію їм допомагатимуть сучасні системи контролю, які встановлені в місцях масового скупчення людей — на стадіонах, у фан-зонах, транспорті, торгових центрах тощо. Загалом, для забезпечення спокійного життя усіх учасників ЧЄ у Франції запущено спецоперацію «Варта».
 
Представники місцевих служб правопорядку розповіли, що у фан-зонах діятиме спеціальна пропускна система з подвійним контролем. Перший пункт пропуску — це закрите приміщення, де будуть розташовані камери схову з металошукачами. Другий — зони  безпеки, котрі нині функціонують на вокзалах та аеропортах Франції. Посилено охоронятимуться стадіони та тренувальні поля. Спеціально на час Євро французькі спецслужби оголосять небо над цими територіями зоною, над якою заборонені будь-які польоти. 
 
Хай там як, а в понеділок у небі над Францією активно кружляли «чартери», доставляючи з різних куточків Європи учасників континентального форуму, в якому, до слова, вперше братимуть участь 24 збірні. До місця свого базування збірна України прибула зi Швейцарії, де в умовах, наближених до ідеальних, — з чудовими гірськими краєвидами, кришталево чистим повітрям, проводила заключну фазу свого тренувального збору.
 
На жаль, на Батьківщині організувати для «синьо-жовтих» подібного роду безхмарний тренувальний процес ФФУ наразі не може, хоча, як відомо, рекреаційні можливості нашої країни достатньо потужні.
 
Вельми комфортними будуть умови проживання наших збірників і в Екс-ан-Провансі, який вважають частиною культурної та історичної спадщини Франції.
Мешкатиме наша делегація в п’ятизірковому готелі «Ренесанс», а тренуватиметься на базі спортивного комплексу «Каркассон». Вибір на користь середземноморського узбережжя тренерський штаб Михайла Фоменка зробив, виходячи з того, що два з трьох поєдинків групового етапу «синьо-жовті» зіграють на марсельському стадіоні «Велодром».
 
Відзначимо, що неподалік української команди — в доволі спекотному марсельському регіоні — також мешкатимуть швейцарці, італійці, австрійці та турки.
Водночас чемпіони Європи, іспанці, один із суперників наших футболістів — поляки, бельгійці та шведи обрали свіжість атлантичного узбережжя Франції.
 
Натомість господарі Євро та практично всі представники Туманного Альбіону — англійці, ірландці, валлійці — свій табір розбили в північному регіоні, який територіально близький до Ла-Маншу. Цікавий факт: збірна Англії мешкатиме в готелі, котрий із міркувань безпеки обнесли 2,5-метровою стіною. При цьому тренуватимуться підопічні Роя Ходжсона на футбольних полях, підготовкою яких займалися англійські фахівці-агрономи.