Троє у мистецькому човні

07.06.2016
Троє у мистецькому човні

Паризькі кав’ярні, венеційські канали та карпатські ліси на одній виставці (www.avsart.com.ua)

Три авторські голоси, що утворюють унікальне звучання живописних творів, — своєрідна «золота середина» між персональною виставкою, яку можна назвати виступом соло та груповим вернісажем — могутнім хоровим співом. М’які акорди розкішних кольорових сполучень Михайла Сидоренка в аранжуванні Наталії Кручкевич, у поєднанні зi стриманим, аскетичним звучанням живопису Романа Яціва, об’єднані разом за допомогою загальних сюжетів — краєвидів із літом, морем, сонцем. 
Легкість, iз якою художники створюють свої оригінальні творчі світи, делікатно торкаючись до поверхні полотна грайливим пензлем, щедро даруючи глядачам феєрію особистих фантазій та мрій, насправді є лише ілюзією. За цією віртуозною «грою» — роки пошуків, неочікувані відкриття, захоплення світовою мистецькою спадщиною, власні спостереження... І насамперед — наполеглива праця, адже без зусиль нічого справжнього не можна створити, такий закон справжньої творчості. Інколи ми й не знаємо, що насправді відбувається в житті самого митця або в його оточенні — маємо лише кінцевий результат, картину на радість глядачам. 
Організатор експозиції, арт-директор галереї AVS-art Алла Маричевська, пропонує прогулянку в «мистецькому човні», що об’єднав трьох львів’ян, які бачили багато цікавого під час своїх мандрів: паризькі кав’ярні й каліфорнійське узбережжя, венеційські канали та карпатські ліси. «Кожен iз художників отримав академічну освіту, але надалі розвивався в автономному пошуку, і це виразно проявляється в самій стихії живописання, що властива кожному з трьох — пояснює Алла Маричевська. —   Михайла Сидоренка та Наталію Кручкевич об’єднує сімейна спільність, відповідні творчі мотивації та загальне коло мистецьких тем. Вони проводять спільний час на численних пленерах в Україні та за кордоном. 
У творах Наталії Кручкевич оживає культура французького колоризму, вже в сучасній чуттєвій редакції авторки, її мистецтво — споглядального характеру. Картини Михайла Сидоренка імпресіоністичні за своєю суттю. Роман Яців — не лише художник, а й історик та теоретик мистецтва, організатор науково-творчих проектів, педагог. Він шукає адекватну мову виразу в координатах власних спостережень над природою. Для нього емпірика натурних форм трансформується в пластичні структури, які часто мають асоціативний або синтетичний характер. У формальній мові його творів спрацьовує стратегія графіка, що проявляється в самих способах ритмічної та колірної організації площини». 
Існує чимало мистецтвознавчих досліджень, що присвячені взаємозв’язкам між музикою та живописом, фахівці використовують суто науковий аналіз для розуміння синтезу мистецтв, проте не заглиблюючись до всіх нюансів цього явища, можна стверджувати що тріо вдало працює на настрій відвідувачів. 
Життєрадісний і чуттєвий живопис Михайла Сидоренка створює позитивний настрій, налаштовує нас на спокійний і миролюбний відпочинок та філософські роздуми. «Я споглядаю і вникаю, неначе розчиняюсь у тому, що бачу перед очима, — каже художник. — Мені хочеться побачити, а іноді навіть спитати: чому, як, звідки... та який у всьому цьому сенс?». Мариністичні краєвиди майстра «Морське око» та «Біла вілла» дарують нам довгоочікувану зустріч із морським бризом, iз гарячими, нагрітими під сонцем скелями. 
Дуже близькими за звучанням до картин Михайла є пейзажі Наталії Кручкевич: «Мене вабить колір та радість барви, — каже пані Наталія, — колористичне бачення підказує сама природа, воно змінюється від картини до картини. У кожній роботі є правда минаючої хвилі». Картини Кручкевич мають більш експресивний, різкий характер — ми бачимо це в «Натюрмортах iз мушлями» або краєвидах Венеції. 
Особливий стан, звучання мелодії з оригінальними темами дарує глядачам творчість Романа Яціва — це артистичні та вишукані твори для інтелектуалів. В «Ароматі карпатського лісу» та у «Неспокійному морі» лінії вибагливі й вишукані, а кольори надто затемнені та стримані... Пан Роман є автором багатьох мистецтвознавчих праць, у його доробку є книги, публікації у наукових збірниках, колективних монографіях, часописах та газетах. Він кандидат мистецтвознавства, заслужений працівник культури України, плідно працює в галузі станкового малярства і графіки, книжкового дизайну, фотомистецтва. Його твори, представлені на виставці, — «Фантазія», «Двоє», «Суцільне непорозуміння» — примусять глядачів сприймати не тільке сюжет, а й його внутрішне музичне звучання та прихований зміст.
Отже, творчість трьох зовсім не схожих, цікавих та оригінальних митців, що об’єдналися в залах AVS-art, створює своєрідний «акапельний спів» на три голоси, даруючи глядачам незабутні враження та відчуття суто літньої радості життя. Виставка діє до 18 червня.