Одні стріляють, інші — знімкують

03.06.2016
Переговори Тристоронньої контактної групи в Мінську щодо врегулювання конфлікту на Донбасі не просуваються далі розмов. За словами спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, позавчора підгрупа з безпеки займалася розробкою можливості припинення бойових дій на Донбасі, зокрема через зміцнення спеціального центру з контролю і координації. 
«Вони працювали над конкретними варіантами щодо розведення сил, створення зон безпеки в певних місцях уздовж лінії зіткнення. Сторони висловили готовність опрацювати ці питання на майбутніх засіданнях», — каже пан Сайдік. 
Оскільки наступний раунд переговорів відбудеться в Мінську 15 червня, логічно припустити, що протягом двох тижнів на лінії розмежування нічого не зміниться: бойовики й надалі свідомо порушуватимуть Мінські домовленості. 
Тож не дивно, що цими днями бойовики терористичної «ЛНР» не пустили спостерігачів ОБСЄ, які виїхали зі Станиці Луганської у напрямку окупованого Луганська. При цьому поводилися вкрай агресивно. 
Зауважимо, що останніми днями окупанти значно посилили обстріли Станиці Луганської, тож вони не зацікавлені у присутності в цьому районі (зокрема, в напрямку гори князя Ігоря) спостерігачів ОБСЄ, які можуть зафіксувати на їхніх позиціях важке озброєння. 
Тим часом спостерігачам місії вдається фіксувати інші порушення. За словами першого заступника глави СММ ОБСЄ Олександра Хуга, бойовики використовують дахи будинків Донецька як майданчики для обстрілів сил АТО. Такі цинічні факти повідомили спостерігачам самі донеччани. 
«Дозвольте мені нагадати, що використання щільно заселених територій як майданчиків для початку вогню або розміщення військового обладнання там, абсолютно заборонено!» — обурюється пан Хуг.
Моніторингова місія ОБСЄ такаж опублікувала в мережі iнтернет відео використання бойовиками на Донбасі забороненого Мінськими угодами озброєння. Відео знято безпілотником місії, на ньому видно, як поблизу Донецька дві самохідні артилерійські установки бойовиків випустили чотири снаряди в сторону Авдіївки.
У свою чергу, штаб АТО опублікував знімки, на яких видно наслідки обстрілів бойовиками Станиці Луганської. У результаті обстрілів постраждали житлові будинки мирних мешканців, будівля Пенсійного фонду, теплиця.
Загалом ситуація в зоні АТО має тенденцію до загострення: за минулу добу бойовики понад півсотні разів відкривали вогонь по позиціях українських військ. Захисникам України регулярно доводиться вступати в локальні бої з диверсійними групами ворога в районі Мар’їнки та Авдіївки. Позаминулої доби поранення отримали двоє українських бійців.