Виносити сміття з хати

03.06.2016
 
У Львові звуками сирен прощалися із надзвичайниками, що загинули на Грибовицькому сміттєзвалищі. На знак скорботи за загиблими по всій Львівщині були приспущені прапори на держустановах, в усіх пожежно-рятувальних підрозділах, а також було вишикувано пожежні автомобілі із включеними звуковими сиренами. Внаслідок обвалу трагічно загинули 32-річний Андрій Вненкевич, 28-річний Юрій Рудий та 27-річний Богдан Юнко. 
Тіла загиблих рятувальників на Грибовицькому сміттєзвалищі знайшли на глибині до двох метрів. Про це заявив заступник начальника головного управління Національної поліції у Львівській області Микола Самарчук учора під час прес-конференції. «Причина смерті майже у всіх однакова — політрамва, механічна асфіксія, забруднення дихальних шляхів, у деяких випадках — термічні опіки», — уточнив правоохоронець. Що ж до підозрюваних, то полковник Самарчук не назвав прізвищ. А ось стосовно звинувачень, то це може бути або службове недбальство, або халатність під час виконання посадових обов’язків. 
Наразі відкрито кримінальне провадження за ст. 272. ч.2 ККУ «Порушення правил безпеки під час проведення небезпечних робіт». За словами Миколи Самарчука, це важкий злочин, який передбачає до восьми років позбавлення волі, а також притягнення до відповідальності посадових осіб. Загалом слідчі розглядають дві основні версії трагедії, а ще є підверсії, однак усе не розголошують через таємницю досудового слідства. 
Варто зауважити, що Львів продовжуватиме вивозити відходи на Грибовицьке сміттєзвалище після ліквідації наслідків обвалу сміття. На цьому наголосила Ольга Сивак, начальник управління зовнішньо­економічних відносин та інвестицій Львівської міської ради. «Грибовицьке сміттєзвалище ще має великий потенціал і якийсь час може приймати сміття. Коли рятувальники завершать свою роботу, туди продовжать вивозити сміття. Наразі в нас немає альтернативи. Ми активно займаємось цим питанням. Нещодавно було досягнуто попередньої домовленості з громадою Грибовичів про будівництво нового сучасного полігона за європейськими стандартами на місці гудронних озер», — додала чиновниця. 
Боротися зі сміттям та зростанням таких полігонів в Україні заважають лобісти. Зокрема, ті, що представляють інтереси компаній, які виробляють тару та упаковку. Про це заявила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. Площа зареєстрованих звалищ в Україні становить 12 тисяч квадратних кілометрів — це трохи більше 2% від всієї території країни. Скільки всього зайнято неофіційними звалищами, ніхто точно сказати не може, але, за деякими оцінками, їх загальна площа сягає 7%. 
Станом на вчора Грибовицьке сміттєзвалище залишалося закритим. Туди не допускали спеціалізовану техніку, яка займається вивозом сміття зі Львова. Як розповів Юрій Демцьо, керівник відділу корпоративних клієнтів компанії «АВЕ Львів», зараз із міста вивозять сміття частково. Основний акцент роблять на центральні та наближені до них райони. Зі спальних районів сміття вивозять вибірково, переважно звідти, де утворюються найбільші накопичення (зокрема, біля майданчиків). 
Зазначимо, що Грибовицьке сміттєзвалище хочуть оголосити зоною техногенної катастрофи. Як стало відомо «УМ», на позачерговому засіданні сесії Львівської міськради депутати виділили 14 мільйонів гривень на ліквідацію наслідків катастрофи на сміттєзвалищі.