Гетьман і вата

03.06.2016
Гетьман і вата

Пам’ятник Івану Мазепі уже вдруге постраждав від рук вандалів.

Чергового акту вандалізму зазнав нещодавно встановлений на Соборному майдані в Полтаві пам’ятник видатному гетьману України Івану Мазепі: невідомі облили його жовтою фарбою. Нагадаємо, що бронзового гетьмана доправили до Полтави з Київського творчо-виробничого комбінату «Художник», де він перебував   сім років, минулоріч на Покрову. Увечері того ж дня його заховали: за словами організатора створення монумента, просвітянина Миколи Кульчинського, недругів у Івана Мазепи й досі немало. І чоловік як у воду дивився: майже напередодні відкриття пам’ятника, 4 травня, його спробували підірвати вибухом потужної петарди. І от тепер — чергова провокація. Учора вранці на місці події працювали працівники поліції та УСБУ. Правоохоронці припускали, що правопорушення було скоєно від 3-ї до 4-ї години ночі.
«Провокації в дії. Зараз пожартую — підозрюю, не всі зрозуміють: голубої фарби таки бракує», — написала на своїй сторінці у «Фейсбуці» волонтер Полтавського батальйону небайдужих Наталія Гранчак.
Такі акти вандалізму непоодинокі: уночі, 29 травня, невідомі розбили в обласному центрі три меморіальні дошки, що увічнюють пам’ять загиблих учасників АТО. Наразі вирішується питання про відкриття кримінальних прова­джень за цими фактами. Ш ще:  із монумента Слави, що в центральному Корпусному парку, також уночі невідомі зняли синьо-жовтий Державний прапор та червоно-чорний прапор ОУН, які встановили активісти.