Повені в Європі: найбільше постраждали Німеччина та Франція

03.06.2016
Повені в Європі: найбільше постраждали Німеччина та Франція

Вулиці Парижа.

Кількаденні зливи накрили значну частину Європи: від Польщі і до Франції, від Німеччини і до Балкан. На південному заході Німеччини в середу, першого червня, через безупинні зливи склалася катастрофічна ситуація. 
 
Німецькі чиновники повiдомили, щонайменше чотири людини загинули в результаті повеней у Баварії. Їх тіла знайшли водолази. Дві особи також зникли безвісти в районі Роттал-Інн в окрузі Нижня Баварія. Водолази досі їх шукають, у поліції вважають, що шансів на порятунок цих зниклих мало. 
 
У місті Зімбах-ам-Інн у Нижній Баварії вода стрімко піднялась на кілька метрів та понесла із собою автомобілі та дерева. Люди рятувались на дахах, щонайменше троє потонули. Приблизно 350 дітей вимушені були ночувати у шкільних будівлях, оскільки під’їзні шляхи були заблоковані. Учнів школи рятували з допомогою вертольотів.
 
Влада евакуювала один iз притулків для біженців. Кілька тисяч сімей відрізані від електропостачання в затопленому районі неподалік від австрійського кордону. Раніше цього тижня три особи загинули внаслідок повеней на південному заході Німеччини, в Баден-Вюртемберзі.
 
Небезпечна ситуація склалася у Ганновері, що в Нижній Саксонії. У Лейпцигу в Саксонії підтоплено деякі вулиці. Надзвичайний стан оголошено у Дюссельдорфі, де закрито тунелі та деякі автобани. Стихія викликала пошкодження електроліній.
 
У деяких регіонах Баварії безперервні дощі, викликані циклоном, призвели до найбільших паводків за останні 20 років. Вода затоплювала будинки, зносила автомобілі та дерева. Людей рятують гелікоптери та човни. Стихія розбурхалася й у деяких інших федеральних землях.  
 
Місцева влада оголосила режим надзвичайного стану. До операцій залучені рятівники і пожежники. А синоптики прогнозують ще більшу кількість опадів у регіоні, це ускладнить проведення аварійно-рятувальних робіт. 
 
Після чотирьох днів майже безперервних дощів, повені в центральній і північній Франції спричинили першу жертву: 88-річна жінка потонула в містечку Супп-сюр-Луен, за 80 км на південь від Парижа. У деяких місцевостях вода заповнювала помешкання перших поверхів до стелі за якісь п’ять хвилин. Деякі вулиці заповнені водою висотою 170 сантиметрів — не видно навіть дахів затоплених машин. Вулицями можна пересуватися лише на човнах.
 
Підтопленими виявилися деякі автобани та залізничні шляхи. Тисячі людей залишають свої домівки. Французькі метеорологи кажуть, що травень видався найбільш дощовим за весь час погодних спостережень, тобто за останні 150 років.
 
У деяких регіонах півторамісячна норма опадів випала за три дні. Рятувальні служби вже отримали близько восьми тисяч викликів про допомогу.  Повінь загрожує навіть знаменитому замку Шамбор, збудованому у XVI столітті поблизу річки Луари.
 
Вода підійшла фактично до порогу будівлі.  У Парижі оголосили попередження про можливий паводок. Через підвищення рівня води влада закрила набережні і деякі дороги уздовж Сени. За прогнозами, вода прибуватиме ще протягом кількох днів.
 
Також сильно потерпіли від злив Польща та Чехія. У Чехії влада була змушена закрити окремі підземні проїзди та паркінги. Повінь на Балканах може вимити міни, які залишилися з періоду балканських воєн 90-х років, і може віднести їх Дунаєм аж до Чорного моря.