Французам — від королеви Анни

03.06.2016
Французам — від королеви Анни

На території заповідника «Софія Київська» нещодавно вже вдруге відкрили міжнародний фестиваль мистецтв AnnedeKievFest. Триватиме він до 30 червня (минулого року мистецькі дійства проходили лише 3 дні). Присвячено дійства доньці Ярослава Мудрого. 
Анна Ярославна залишила глибокий слід в історії Європи. Її називають праматір’ю французьких і навіть європейських монархів. Шлюб Анни з королем Франції Генріхом І Капетінгом посів особливе місце у французьких анналах. Вінчання та коронація Анни відбулися на Трійцю 19 травня 1049 року в кафедральному соборі Реймса, де коронували французьких королів. Під час церемонії, яку здійснив архієпископ Реймський Гі де Шатільон, Анна заприсяглася на Євангелії, котре привезла з Києва.
«Ми маємо знати і пам’ятати свою історію і культуру. У Франції вважають, що донька Ярослава Мудрого привезла їм у країну освіченість та культуру і вважають, що Україна зараз повертається в Європу, а не намагається вперше стати її частиною. Тому це є наша культурна дипломатія, у тому числі і для українців, які не знають своєї великої історії», — каже керівник прес- служби заповідника Олексій Курпас.
На цьогорічному фестивалі очікуються дві надцікаві подї — передусім презентація українського перекладу книжки культового французького письменника, історика та журналіста Філіппа Делорма «Анна Київська —королева Франції» у перекладі лауреата літературних премій ім. Максима Рильського та Григорія Сковороди, письменника Івана Рябчія (видавництво LAURUS). 
Другою сенсацією фестивалю є одноденна експозиція унікальної особистої печатки Ярослава Мудрого, яка відбудеться в кулуарах Національної опери України під час перегляду опери «Ярослав Мудрий». Не менш цікавою є презентація унікального шрифту «Анна», розробленого українським художником Ігорем Степановим на основі стародавніх графіті, авторство яких дослідники віддають Анні Ярославні. 
Великий скульптурний салон просто неба, який відкриється на території Софії Київської (куратор — Тетяна Калита), дослідить трансформацію відношення сучасних скульпторів України зі сходу і заходу до постаті королеви. Кураторський проект Юлії Шиленко у Національному музеї Тараса Шевченка «Українка від Королеви до Катерини» простежить шлях руйнації під імперським впливом волі та свободи українського жіноцтва. Національний музей історії України готує для відвідувачів цікаву експозицію, присвячену Анні Ярославівні та іншим історичним особистостям. 
«Основна проблема — це фінансування, — каже Олексій Курпас. — Зараз час такий, що меценати не дуже поспішають фінансувати навіть надцікаві проекти. А ті, хто працює над фестивалем, можна сказати, робить це на волонтерських засадах. Але ми почали і не маємо права зупинятися. Рівень фестивалю зростає, увагу на нього звертають в іноземних представництвах і ми маємо підвищувати планку».
«Анна-фест» має вийти на міжнародний рівень і стати одним iз символів справжньої європейської України з тисячорічними традиціями, — вважає Олексій Курпас. — Цей фестиваль — тільки початок. Наступні форуми будуть присвячені дочкам Ярослава Мудрого Анастасії — королеві Угорщини, Єлизаветі — королеві Норвегії. А ще — їхнiй матері Інгігердi. Організовуючи «Анна-фест», ми хочемо ще раз підкреслити: Україна має пам’ятати своє коріння. А Київська Русь була великою європейською державою, і ми, українці, — європейці».