Говорить Київ: в ефірі Криму знову почули українську мову

02.06.2016
Радіохвилю, на якій у тестовому режимі розпочав мовлення Перший канал Українського радіо на частоті 101,4 МГц із території прикордонного села Чонгар, що на Херсонщині, назвали «Слава Україні!». 
 
«Кримчани знову почули голос своєї Батьківщини та українське слово, — зазначив голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв. — Відтепер він упевнено буде звучати у Криму. Я отримав повідомлення з Джанкоя та Красноперекопська про те, що наше радіо вже можна чути з приймачів. Люди кажуть, що сигнал хороший. Я впевнений, що Крим повернеться до складу України вже найближчим часом, а в Ялті, Сімферополі та Бахчисараї буде звучати: «Слава Україні! Героям слава!».
 
Як повідомляє інформаційне агентство «Ліга. Новини», Українське радіо виграло ліцензію на мовлення з використанням вільних частот у Херсонській області на конкурсі. А ось у південному місті Чаплинка після модернізації та ремонту встановлять новий потужний передавач, закуплений у Польщі. Його робота дозволить заповнити нішу українських радіопередач на території окупованого півострова Крим. Згідно з прогнозом фахівців Держкомтелерадіо, ця робота дозволить значно розширити діапазон мовлення українських теле- та радіоканалів у Криму та на півдні України.
 
За словами директора Департаменту з питань внутрішньої та інформаційної політики Херсонської ОДА Ольги Саєнко, в південних районах Херсонської області та в Генічеському районі будуватимуть нову вежу висотою 150 м, з якої здійснюватимуть мовлення на нових частотах уже в постійному режимі. З метою розвитку телерадіомовлення на території тимчасово окупованого півострова Крим, в Чаплинці встановлять новий передавач потужністю 5 кВт.
 
На своєму засіданні колегія Держкомтелерадіо проаналізувала стан розвитку інформаційної та видавничої сфер Херсонської області й визнала його задовільним через той факт, що низка південних районів поки що не охоплена цифровим мовленням. Також колегія Держкомтелерадіо ухвалила рішення підготувати звернення до Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення щодо сприяння розвитку цифрового телебачення у Високопільському, Нововоронцовському, Верхньорогачицькому, Великоолександрівському та Скадовському районах Херсонщини.