«Титанiк» проти офшорів

02.06.2016
Учора Верховна Рада не спромоглася створити тимчасову слідчу комісію з питань політичної корупції та офшорів. «За» було лише 108 голосів. Не допомогла і полум’яна промова вчорашньої бранки Надії Савченко. «З цієї трибуни звучать дуже правильні речі. А потім настають дуже неправильні дії. Кожна влада, яка приходить, починає кричати про корупцію минулої влади... Але не було влади, яка б говорила про свою корупцію», — сказала вона.
«Ми всі на «Титаніку». Цей парламент, ми всі на «Титаніку». І ніхто з нас не випливе. Ви не випливете зараз, якщо проголосуєте проти створення цієї комісії. Якщо ви не створите комісію, народ зрозуміє, які ви, але якщо ви створите комісію, а вона нічого не дасть, народ теж зрозуміє, які ви. У будь-якому випадку, з цього корабля не втечуть навіть криси. Тому раджу не викручуватись», — зазначила Савченко. «Народ вас утопить», — додала депутатка, звертаючись до колег. 
Як відомо, у бойкотуванні створення комісії лідер Радикальної партії Олег Ляшко звинувачує Блок Петра Порошенка. Аналогічну претензію має і «Самопоміч» — від її імені виступила заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд, котра зазначила наступне: «Є одна фракція — Блок Петра Порошенка, яка не пропонує свої кандидатури до складу комісії. Абсурдна ситуація, коли парламент не може здійснювати свою функцію. Якщо він не може контролювати уряд, опозиція не може контролювати коаліцію, значить немає парламенту».
«Є в регламенті вимога: мають бути подані пропозиції від різних фракцій. Якщо їх немає, можна реєструвати той склад, який є. Що сьогодні заважає зареєструвати цю постанову? Це питання до апарату або людей, від яких він залежний», — додала депутатка. На думку Сироїд, чия фракція залишила лави парламентської більшості, ТСК повинні формуватися винятково з представників опозиції. Коаліція чи уряд не зацікавлені у розслідуванні справ проти себе.