НОВИНИ ПЛЮС

02.06.2016

Визнання ветосвіти

Чотири українські підприємства отримали дозвіл на експорт до Саудівської Аравіі м’яса птиці та продуктів із нього. А днями представники Держпродспоживслужби зустрілися з делегацією цієї країни під час Генеральної сесії асамблеї делегатів Всесвітньої організації з охорони здоров’я тварин (МЕБ), щоб обговорити можливість підвищення кваліфікації лабораторних спеціалістів Саудівської Аравії в українських науково-дослідних установах. Арабська сторона зацікавилася навчанням в Україні своїх студентів за спеціальністю ветеринарна медицина.Також експерти висловили зацікавленість інвестувати у будівництво господарств із розведення овець та кіз для їх подальшого експорту до Саудівської Аравії. 

Зрошення треба узгодити

Мінагрополітики та експерти Світового банку готують концепцією відновлення роботи та покращення зрошувальних систем на півдні України. Представники Світового банку презентували своє бачення напрямів розвитку іригаційної системи. На опрацювання спільного документа буде надано два тижні. У презентованому варіанті намагалися узгодити базові, ключові принципи, які є найбільш визначальними та важливими підходами до покращення системи іригації в Україні.
«Цілком очевидною є необхідність налагодження співпраці між Мінагрополітики, Мінекології та Державним агентством водних ресурсів. Адже належний розподіл функцій є проблемою, з якою стикається майже вся країна. Другий аспект пов’язаний із законодавчим полем. Необхідні законодавчі зміни, нормативні акти, які відповідатимуть реальній ситуації в сільськогосподарській царині. Третій аспект пов’язаний з організацією водокористувачів та необхідністю децентралізації цих послуг», — наголосили представники Світового банку.

Взаємовигідний експорт

Китай зацікавлений у розширенні експорту української сільськогосподарської продукції. Під час зустрічі міністра агрополітики Тараса Кутового з делегацією провінції Шаньдун сторони обговорили можливість експорту соняшникового шроту, жмиху та сорго. Також представники китайської делегації висловили зацікавленість у можливостях вирощувати та переробляти потрібну їм продукцію в Україні. Україна ж зацікавлена у збільшенні експорту власної продукції із доданою вартістю. «Збільшення аграрного ринку призведе до попиту в суміжних галузях: обладнанні, сільгосптехніці, засобах захисту рослин, добрив. Вважаю, що у китайської сторони сьогодні є гарні можливості взяти участь у зростанні цього ринку в Україні», — підкреслив Кутовий.