Рідну горілку — у рідні пляшки

12.10.2004

      Найбільший на сході України склозавод «Пролетарій», що розташований в місті Лисичанську, оголосив про наміри створити виробництво пляшок для лікеро-горілчаної продукції. Не простих, а таких, у які не соромно було б розливати найелітніші міцні напої. Що стосується споживачів склотари, то принаймні поблизу — в Луганську — працює відповідний казенний завод, чия продукція за кілька останніх років встигла завоювати багато медалей на виставці «Алкософт» у Києві. У нього недостатньо грошей, аби розгорнути шалену рекламу на кшталт донецького «Олімпу», а от на пляшки коштів має вистачити. Тим більше що з'явиться нагода відмовитися від дорогого імпорту.

      Що ж до потенційного виробника спецпляшок, то можна не сумніватися в технологічних можливостях «Пролетарія». Він примудрився вистояти в найскрутніші часи «кучманоміки», а сьогодні розвивається настільки швидкими темпами, що встиг поглинути інший лисичанський склозавод. За радянських часів на «Пролетарії» випускали автоскло («за Брежнєва» тут навіть виконували такі екзотично-престижні замовлення, як броньоване скло для кремлівських лімузинів). На початку дев'яностих, однак, тут не спочивали на лаврах, а освоювали виробництво сучасних видів склопродукції для будівельної галузі — скло тоноване, дзеркальне, склопакети тощо. І все це за умов технічного переоснащення. Отже в Лисичанську знайдуть спосіб виробляти пляшку. Якщо знайдуть гроші.

      Утім з цим великих проблем, швидше за все, не буде. З пропозицією надати всю технічну документацію під нове виробництво, з постачанням необхідного обладнання й уведенням у виробництво («під ключ»), уже звернулися італійці. Виявляють неабияку зацікавленість і представники братнього Китаю. Причому, якщо італійців цікавить лише безпосередньо «пляшковий» проект, то китайці погоджуються вкладати гроші й у створення так званого флоат-виробництва, яке дасть можливість виробляти листи скла дуже великих розмірів і у відповідності з європейськими стандартами якості. У Європі подібний проект коштує близько 40 мільйонів євро. Китайці запропонували проект набагато дешевший. Тож лисичанці підписали контракт із ними.

      Вартість контракту — 13 мільйонів. Цікаво, що стільки ж запросили сини сонячної Італії за виробництво пляшок. Решту деталей на заводі поки що не розголошують.