Два тайфуни

12.10.2004
Два тайфуни

Гран-прi Японiї Шумахер виграв ушосте.

      Передостанній етап цьогорічної першості світу — Гран-прі Японії — позначився одразу двома тайфунами. Перший був справжній: шалений вітер із дощем змусив організаторів перенести кваліфікацію на автодромі Сузука з суботи на неділю. «Поул-позишн» після того, як сонце підсушило трасу, виграв німець Міхаель Шумахер. Він і став «тайфуном номер два», вихором пронісшись в основній гонці iз самого її старту, лише іноді помічаючи в дзеркалі заднього виду болід «Уїльямса» iз своїм молодшим братом Ральфом. Він відстав на 14 секунд.

      Це вже 13-та перемога лідера команди «Феррарі» на 17 етапах. Шумі-старший давно вже став достроковим чемпіоном, як і його «Скудерія» в командному заліку, яка загалом виграла 15 Гран-прі. Другий номер «червоної стайні» — Рубенс Баррікелло — не зміг встановити своєрідний рекорд, ставши пілотом, який приїжджав «в очках» на всіх гонках сезону: бразилець зійшов з дистанції після зіткнення, яке на 38-му колі спровокував пілот «Макларена» Девід Култхард. Непогано на рідному автодромі виступила японська команда «БАР-Хонда» — третє й четверте місця; вона ж іде другою в Кубку конструкторів. На ньому й залишиться, адже остання гонка чемпіонату, яка відбудеться за два тижні в Бразилії, на розташування «призерів» уже не вплине.

      Залікова вісімка Гран-прі Японії: М. Шумахер (Німеччина, «Феррарі»), Р. Шумахер (Німеччина, «Уїльямс»), Баттон (Велика Британія, «БАР-Хонда»), Сато (Японія, «БАР-Хонда»), Алонсо (Іспанія, «Рено»), Райкконен (Фінляндія, «Макларен»), Монтойя (Колумбія, «Уїльямс»), Фізікелла (Італія, «Заубер»).

      Загальний залік пілотів: М. Шумахер — 146, Баррікелло — 108, Баттон — 85, Алонсо — 54, Монтойя — 48, Труллі — 46, Райкконен — 37...

      Кубок конструкторів: «Феррарі» — 254, «БАР-Хонда» — 116, «Рено» — 100, «Уїльямс» — 74, «Макларен» — 61, «Заубер» — 33...